"ИнСайт" кацна на Марс след пътешествие от 484 милиона километра

След близо седем месеца космическият апарат "ИнСайт" на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета, съобщи НАСА от контролния си център в Пасадина, щата Калифорния, предаде ДПА.

НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета, е роувърът "Кюриосити" - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на "ИнСайт" е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа.

Една от задачите на апрарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

"ИнСайт" пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия, Белгия и други европейски държави.

Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата.

Кацането се очакваше с голямо притеснение от страна както на специалистите от НАСА, така и от всички с интерес към космическата тема. Причината – до момента повече от половината мисии до Марс са се проваляли.

При навлизането температурата по топлинния щит на апарата е достигнала над 1500 градуса, а вътре модулът "ИнСайт" е бил на стайна температура.

Радостта на екипа на лабораторията за реактивно движение на НАСА беше споделена от половин милион души, които гледаха прякото предаване онлайн.

Стотици се бяха събрали и на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, за да проследят кацането на сондата на Червената планета от монтираните видео стени.

Споделяне

Още от Общество

Как да се подходи с новата детска болница?