Инспекторатът на МВР проверява 130 полицаи за корупция

Деветнайсет служители на МВР са уволнени дисциплинарно за корупция от началото на годината, съобщи шефът на Дирекция "Инспекторат" на МВР Цветан Димитров.

По сигнали за корупция осем служители са освободени по непригодност, а на 40 са наложени други дисциплинарни наказания, каза още Димитров по БНТ. На военната прокуратура били предадени материали за 45 служители на МВР, участвали в корупционна дейност.

Най-честите нарушения на служителите са изнасяне на служебна информация и участие в контрабандна дейност.

В момента дирекция "Инспекторат" работи по 120-130 сигнала за корумпирани служители на министерството, посочи Димитров. По думите му около две трети от сигналите постъпват от други служители на МВР, а една трета от сигналите били неоснователни.

Димитров посочи, че политическото и професионалното ръководство на МВР имат воля за крайно ограничаване на корупцията в системата и дирекция "Инспекторат" проверява при сигнали както редовия състав на министерството, така и ръководния му екип.

След изслушването в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на ръководството на МВР в сряда депутатката от БСП Татяна Дончева заяви, че не се прави достатъчно, за да бъде пресечена възможността на организираната престъпност да използва високопоставени служители на МВР в дейността си.

Още от България