Инспекторатът на ВКП бе разформирован заради съмнения за поръчкова работа

Малена Филипова

Унищожаване на документи, образуване на проверки по анонимни сигнали и дисциплинарно преследване на прокурори заради решенията им по дела в съдебна фаза, са част от нарушенията, заради които инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) бе разформирован, а прокурорите, които работят в него, са прехвърлени в други отдели. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък.

Инспекторатът към ВКП е основният орган за вътрешен контрол в държавното обвинение. Неговият вече бивш ръководител Малена Филипова бе назначена на позицията през 2006 година от Борис Велчев. Работата на инспектората през последните седем години бе встрани от прожекторите, а Филипова много рядко обясняваше публично своята работа.

Въпросът защо е била избягвана публичност намира частично отговор в доклада от проверката на отдела във върховната прокуратура. Инспекторатът е образувал 36 проверки за последните 3 години по анонимни сигнали, което Цацаров определи като "недопустимо". По-голям проблем обаче изглежда навикът на проверяващите да образуват проверки срещу прокурори по жалби срещу техни постановления, които са предназначени за съда, а не за употреба от инспектората. Съмненията са, че проверяващите на своя глава са нарочвали определени прокурори и са обръщали техните задължения по делата срещу самите тях.

Инспекторатът е поддържал и електронен регистър на проверките, който не е бил част от общата информационна система на държавното обвинение. Дори и проверките да не установят вина за конкретния прокурор, то фактът, че те са били проверявани, остава и той се взима предвид при кадровото му израстване.

"Аз не желая такъв инспекторат. Сигурно 80 процента от прокурорите също не желаят", каза главният прокурор. Той обяви, че е разпоредил докладът за инспектората да бъде качен във вътрешната информационна система на прокуратурата, за да може всеки прокурор и следовател да прочете какво са правили инспекторите. Ходът на Цацаров да подложи Малена Филипова и хората ѝ, които и без това не са особено харесвани, на другарски съд, цели спечелването на доверие и симпатии в цялата система на прокуратурата.

Новият главен прокурор определи като най-голямо прегрешение на инспекторите, че сами са си разпределяли казусите, докато прокуратурата е била задължена да прави това чрез система за случаен подбор. Цацаров каза, че още се проверява и какви документи са унищожени по нареждане на Малена Филипова, малко преди проверяващите прокурори да се сдобият с тях.

Освен работата по реформиране на инспектората, Цацаров показа, че има желание да промени и поведението на заместник-градския прокурор на София Роман Василев. Главният прокурор даде да се разбере, че е недоволен от "медийните изяви" на Василев след покушението срещу Златомир Иванов - Баретата и ще проведе с него специален разговор. Роман Василев в продължение на два дни говори какво и как се разследва около атентата пред Съдебната палата и дори изкара своята версия, че срещу Баретата се стреля, защото се е опитал да се върне в бизнеса с наркотици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?