Инспекторите на ООН за химическите оръжия се върнаха в Сирия

Експертите на ООН по химическите оръжия пристигнаха в Сирия, минавайки през ливанската столица Бейрут, за да продължат разследването си за употребата на такива оръжия в Сирия, предаде Франс прес.

Екипът, оглавяван от шведския професор Оке Селстрьом, ще проучи над десет сигнала за потенциално нападение с химически оръжия по време на продължаващия вече 30 месеца конфликт. Инспекторите нямат за задача да определят кой е отговорен за нападенията.

Експертната мисия направи разследване в Сирия миналия месец и в доклад, представен пред генералния секретар на ООН, констатира, че е имало използване на химически оръжия в голям мащаб. Според доклада в нощта срещу 21 август близо до Дамаск е бил употребен отровният газ зарин.

При представянето на доклада Оке Селстрьом подчерта, че той е само междинен и че има и други сигнали. Според ръководителя на екипа от експерти окончателният доклад с резултатите от проучването на всички предполагаеми случаи на химическа атака ще бъде готов вероятно в края на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят