Инспекцията на реакторите за "Белене" може да започне идната седмица

Теменужка Петкова

В момента се подготвя посещението на експертна група от България с участието на представителите на европейската ядрена организация "Евратом" в Русия за проверка на произведеното за АЕЦ "Белене" ядрено оборудване и инспекцията може да започне още идната седмица. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след участието си в съвместно заседание на комисията по енергетика и комисията за наблюдение на дейността на енергийния регулатор, на което бе обсъден проектобюджетът на България за 2017 г.

От думите ѝ стана ясно, че няма да има еднократна инспекция в Русия, а ще е серия от посещения в заводите, произвели ядреното оборудване за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене". По време на визитата експертите трябва да се уверят, че руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), която бе изпълнител на изграждането на ядрената централа, коректно е изпълнила задълженията си. Целта е до 15 декември руснаците да получат над 620 млн. евро за изработените реактори, както постанови арбитражния съд в Женева.

Съгласно постигнатата в края на октомври договорка между НЕК и АСЕ парите трябва да се преведат дотогава, което ще намали с 24 млн. евро дължимите ежедневни лихви за забава на погасяването.

Петкова изрази надежда, че следващото правителство ще осигури това плащане към руската компания, за да се икономисат лихвите. Отпускането на държавен безлихвен заем на НЕК за уреждане на борча му за АЕЦ "Белене" е регламентирано със закон, който бе приет от парламента, и не се очаква да има проблеми с предоставянето на сумата от бюджета въпреки политическите сътресения след оставката на правителството на Бойко Борисов. За извършването на превода обаче се чака и разрешение от Европейската комисия, тъй като става въпрос за държавна помощ. Кабинетът на ГЕРБ разчиташе одобрението да се получи преди изтичането на договорения между НЕК и АСЕ краен срок за плащане на дълга.

В отговор на въпрос как оставката ще се отрази върху стартиралата либерализация на електроенергийния пазар Теменужка Петкова съобщи, че е готов докладът на Световната банка за това как да стане освобождаването на цените като се защитят социално слабите. През следващите дни той ще бъде представен на заинтересованите компании и организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?