Инстаграм ще използва изкуствен интелект, за да филтрира омразните коментари

Инстаграм ще използва изкуствен интелект, за да филтрира омразните коментари

Социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм, купена от Фейсбук, обяви, че ще филтрира омразните коментари чрез изкуствен интелект - нов пример за стремежа на интернет компаниите да ограничат проблемното съдържание, предаде Франс прес.

"Мнозина (потребители) ни съобщиха, че негативните и агресивни коментари им пречат да използват максимално възможностите на Инстаграм и да се изразяват свободно", пише на сайта на платформата нейният съосновател и шеф на Инстаграм Кевин Систръм.

"За да (ги) подпомогнем, сме разработили филтър, който ще блокира някои агресивни коментари за постовете и видеозаписите онлайн", продължава той и уточнява, че потребителите ще могат по желание да включват и изключват тази система.

Отначало филтърът ще действа само за коментари на английски, като впоследствие ще бъдат включени и други езици.

Желаещите потребители "няма да виждат" някои видове агресивни коментари, разпознаваеми от новата система, която "ще се подобрява занапред", каза Систръм. Той добави, че Инстаграм от вчера вече предлага и филтър срещу спам.

Социалните мрежи са обвинявани редовно, че не филтрират в достатъчен мащаб публикациите и оставят да се промъкват изявления, изразяващи омраза, постове в защита на тероризма и фалшиви новини, отбелязва Франс прес. През последните месеци тези компании все по-често информират за усилията си в тази посока - наемане на експерти, изследователска дейност, сътрудничество и т. н. Тази седмица Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб заявиха, например, че създават интернет форум, насочен срещу тероризма.

Споделяне

Още от IT