Институт “Фрейзър”: България отбеляза скок напред в икономическата свобода

България е сред страните, които през 2006 г. са постигнали съществено подобрение по критериите за икономическа свобода. Това се казва в годишния доклад за икономическата свобода на ванкувърския институт “Фрейзър”, цитиран в петък от БТА.  

Сред критериите, според които се измерва индексът на икономическата свобода, са законодателна рамка, сигурност на имуществените права, регулиране на кредитирането, пазар на труда, данъци, правителствени разходи, достъп до чисти пари.

В доклада България е посочена заедно с Гана и Барбадос, като една от трите държави, които са отбелязали най-съществено подобрение за периода 2001 - 2004 година. Индексът за България се е увеличил от 5,7 през 2001 на 6,3 през 2004 г. Най-високата му стойност е 10.

В изследването са включени 130 държави, като на първо място се нарежда Хонгконг с 8,7 пункта, следван от Сингапур на второ място и САЩ, Швейцария и Нова Зеландия на трето място.

В доклада се прави изводът, че икономическата свобода помага много повече в борбата с бедността, отколкото чуждестранната помощ.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?