Институтът за модерна политика: ГЕРБ и БСП са с изравнени сили

Между три и шест политически формации имат шанс да излъчат свои представители в Европейския парламент, сочи социологическо проучване на Института за модерна политика, публикувано в сряда. Данните показва още, че ГЕРБ и БСП са почти напълно изравнени сили преди евровота. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 21.8% от участниците в изследването, а социалистите са с 21%.

В изследването изрично се подчертава, че резултати отразяват декларираните към момента на проучването нагласи на респондентите, а не са прогноза за резултата от изборите. Проучването е проведено в период периода 1-12 април.

За останалите политически сили проучването регистрира следните дялове: 7.3 процента за ”България без цензура”-ВМРО-ЗНС, 5.1 процента за ДПС, 4.1 процента за ”Атака”, 3.1 процента за АБВ и 2.7% подкрепа за Реформаторския блок.

Шансовете на формации като ”Атака”, АБВ и Реформаторския блок да вкарат свой представител в Европарламента зависи пряко пряко от избирателната активност. Те биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност, смятат от Институтът.

Очакванията са, че между 2.4 и 2.7 милиона избиратели ще гласуват на 25 май.

Споделяне

Още от България