Институти в БАН се оплакаха, че ги сливат “силово“

Институти в БАН се оплакаха, че ги сливат “силово“

Представители на различни институти от системата на Българската академия на науките (БАН) се обявиха в неделя срещу реформата, която се провежда от правителството в академията, и я определиха като алиби на административния провал. Те се оплакаха, че ги сливат силово, без да се вземат предвид постиженията им, поискаха обещаната им автономност, въвеждането на мандатност на ръководните длъжности в академията, както и служителите да получат правото на участие в избора на шефовете си.

“Електоратът на академията е с най-висок образователен ценз, но въпреки това не му се позволява да избира ръководството си“, заяви Николай Аретов от Института за литература.

Членовете на институтите към БАН настояват и за по-голяма прозрачност в управлението на академията, както към обществото, така и към служителите ѝ. Те се обявиха против "безумните", по думите им, сливания на отделните институти, които се извършват с "двойни стандарти", без да се отчита мнението на специалистите.

По думите на Ангел Стефанов от Института по философски изследвания сливането на звената става по силов начин, като не се взема предвид международната оценка, направена на академията през миналата година и се обединяват институти, оценени високо, а такива - с ниски оценки, остават самостоятелни.

Колежката му от института Елена Петрова пък обяви, че правосъдният министър Маргарита Попова е лобирала пред ръководството на БАН за това Институтът по право да не се слива с други институти.

Учените настояват и за по-голяма финансова самостоятелност на институтите, тъй като финансирането на научната дейност в момента е "плачевно".

Отделянето на академичното от финансовото управление в БАН и спирането на преразпределяне на ресурс от шапката бе обявено от министъра на образованието Сергей Игнатов като първата стъпка за реформирането на академията, но явно на практика нещата се разминават

Според Венцислав Динчев, уставът на БАН в момента гарантира автономност, но само за централното управление на Академията и за управителния ѝ съвет. ”Този устав концентрира прекалено голяма власт в ръцете на 20 – 30 човека”, каза той.

По думите му така се създава ”порочен кръг на властта” и в последните 20 години властта и решенията, които са се взимали в БАН, произтичат единствено от ръководството на академията.
Според Ангел Стефанов от Института по философия с по-голямата финансова самостоятелност на институтите ще се спре сегашното положение да има пари само за заплати, но не и за наука.

Владимир Бозуков от Института по ботаника отново бяви, че работещите в БАН са обхванати от страх, породен от това, че след преструктурирането на академията ръководството ще трябва да направи атестации на техните умения и това може да се използва като повод за разправа с инакомислещите.

Споделяне

Още по темата

Още от България