Институции и фирми в надпревара да даряват сестрите и Ашраф

Ден след връщането си в България след осемгодишен престой по затвори в Либия, българските медици и палестинския лекар бяха обсипани с дарения от фирми и обещания от институции за лечение, социалната адаптация и осигуряване на работа.    

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски издаде удостоверение, с което дава правото на петте медицински сестри, палестинския лекар и д-р Здравко Георгиев да упражняват професията си във всяко лечебно заведение на територията на страната.

„Предвид форсмажорните обстоятелства, при които са били поставени тези български граждани и медицински специалисти, здравното министерство удостоверява, че този период не се смята за прекъсване на трудовия стаж по смисъла на чл.191 от Закона за здравето и те не са загубили правоспособността си”, се казва в съобщението на министерството.

С този документ теоретично медиците ще могат се върнат към професията си веднага, независимо че осем години не са я упражнявали и са изгубили умения. В съобщението на министерството обаче нищо не се казва, че на медицинските сестри и двамата лекари ще им бъде осигурена квалификационна подготовка, за да могат, ако поискат, да практикуват пълноценно професиите си.

В надпревара и от здравните заведения, където са работили медиците, преди да заминат за Либия, обещаха, че местата им се пазят, и веднага могат да се върнат на работа.

От Българския лекарски съюз (БЛС) пък откриха банкови сметки в ДСК, за да може всеки да направи дарения за медиците.

По един апартамент като подарък от МобилТел ще получат петимата български медици и палестинският лекар д-р Ашраф. Това път обяви по време на среща с българските медици в резиденция "Бояна” главният изпълнителен директор на компанията Йозеф Винацер.

Винацер подари на медиците и по един телефон със СИМ карта, което, по думите му, ще им позволи да водят разговори с цял свят.

В допълнение председателят на Съвета на директорите на „Стандарт нюз” Тодор Батков подари по една банкова сметка на всеки от медиците с по 10 хил. лв. първоначална вноска.

На този фон преминаха и първите медицински изследвания на завърналите се сънародници. Стана известно, че д-р Здравко Георгиев е бил настанен часове след пристигането на българска земя във Военномедицинска академия заради хипертонична криза. Това съобщи в сряда директорът на болницата ген. Стоян Тонев.

Във вторник сърцето на д-р Георгиев, който няколко години пребивава в Либия след като бе оправдан от либийския съд, но не му бе разрешено да отпътува, е излязло от ритъм. Той е получил и нарушения на вестибуларния апарат, обясни ген. Тонев. Сега обаче вече бил добре и най-вероятно в четвъртък ще бъде изписан.

В сряда са били проведени и първите прегледи на завърналите се медици, както и на техните близки. Според ген.Тонев сега е най-опасният период, защото след дълъг стрес не може да се предвиди как ще реагира психиката им.

Нито едно сериозно изследване не е правено на медиците в Либия, съобщи още Тонев и допълни, че ако пожелаят, на медиците може да бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза.

Медиците ще преминат освен през стандартни, и през специализирани прегледи, както се постъпва с нашите рейнджъри, обясни още директорът на ВМА.

Психологическият статус в момента на медиците е най-близък до този на подводничарите. Такъв статус се получава при дълго пребиваване в тясно затворено пространство при лоши условия, но разликата с подводничарите е, че при медиците няма мотивация. Вероятно те ще бъдат подложени и на двуседмични консултации с психолози, обясни още Стоян Тонев.

Според психолози на освободените ще е необходим значителен период за психологическа и социална адаптация, което може да е нужно и не техните близки.

Първата информация за състоянието им ще бъде готова към 18 часа в четвъртък.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков е предложил на медиците да използват базата на ВМА и санаториумите и да си починат за около 20 дни. Всички разноски по изследванията и почивките ще бъдат за сметка на Министерския съвет, а не за Министерството на здравеопазването или на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?