Институциите бездействат и при разследването на трагедията в село Бисер

Все още няма виновни за бедственото положение на язовир "Иваново"

Институциите бездействат и при разследването на трагедията в село Бисер

Прокуратурата не може да възложи ключовата хидротехническа експертиза на скъсаната стена на язовир "Иваново", защото отговорните за съоръжението институции все още не са дали пълни разяснения на всички поставени от разследващите въпроси, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Хидротехническата експертиза трябва да установи състоянието на язовирната стена преди скъсването, да посочи как съоръжението е било стопанисвано през годините, както и да установи причините за скъсването ѝ. Предстои да бъде назначена оценъчна експертиза за причинените материални щети от наводнението, посочват от Окръжната прокуратура в Хасково.

От всички институции е изискана документацията за собствеността и стопанисването на язовира, както и кореспонденцията за констатирани проблеми и предприетите мерки за отстраняването им.

Поради тази причина прокуратурата все още не може да намери доказателства за вината на конкретни длъжностни лица и разследването продължава.

Делото за трагедията, довела до смъртта на шест души, е взето под специалния надзор на Върховната касационнна прокуратура. По разпореждане на главния прокурор в разследването участват още прокурори от Апелативната прокуратура в Пловдив и Окръжната в Хасково.

Досега са извършени огледи на язовирната стена, но все още се очакват резултатите от съдебно-медицинските експертизи, чиито заключения не са готови.

Разпитани са 15 свидетели, сред които кметът на община Харманли, кметският наместник на с. Иваново, служители, които са осъществявали проверки на язовира, както и участници в строителството на язовира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?