Институциите обявиха акция срещу горенето на боклуци

Старите гуми са сред отпадъците, използвани от някои граждани за отопление

Съвместни екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, Столичната община и Столичната дирекция на вътрешните работи започват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите след среща между екоминистъра Нено Димов, кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и главния секретар на МВР Младен Маринов.

В междуинституционалния екип ще бъдат включени и представители на столичната пожарна, които заедно със Столичния инспекторат имат правомощия да проверяват горенето на открити площи.
До срещата се стигна, след като граждани на няколко столични квартала поискаха решаване на проблема с изгарянето на отпадъци за отопление. Най-сериозен е проблемът в "Красна поляна", тъй като сигналите за обгазяване идват от близкия кв. "Факултета". Във вторник недоволни от мръсни въздух в града граждани протестираха в "Красна поляна", "Западен парк", "Овча купел", "Оборище" и "Младост".

От общината обясниха, че не могат да направят много по въпроса с изгарянето на боклуци, тъй като няма как да влязат в домовете на хората и да видят какво са хвърлили в печките си. Единственият полезен ход бил организирането на акции за събиране на стари гуми по кварталите.

На срещата в сряда институциите са се договорили да правят съвместни проверки на сервизите за ремонт на автомобили, за използване на отработени масла за отопление, както и предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за оползотворяването им фирми.

Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на излезли от употреба гуми. До момента са събрани над 2500 гуми. Столичната община засили и честотата на събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Целта и на двете мерки е да се предотврати нерегламентираното им изгаряне.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?