Институциите против участието на деца в тв-шоуто "Биг брадър фемили"

Институциите против участието на деца в тв-шоуто "Биг брадър фемили"

Участието на деца в новото издание на "Биг брадър“ по Нова телевизия, чиито кастинг вече започна, а реалити-щоуто ще тръгне от пролетта, срещна решителния отпор на представители на изпълнителната власт, на СЕМ и на неправителствени организации и депутати по време на заседанието на парламентарната медийна комисия в сряда.

В същото време на двучасовата дискусия, на която не бяха поканени продуценти или представители на телевизията се оказа, че никой не е наясно какъв ще е форматът на предаването, каква ще е възрастта на децата и младежите, които ще се включат в "Биг брадър“, дали ще са с родителите си и пр.

В рекламата за кастинга за "Биг брадър-4", който вече мина в София, Варна, Бургас и Пловдив, се казва, че за участие могат да се запишат тинейджъри и "единственото, което трябва да направиш, е да навиеш вашите да влязат заедно с теб“.

В рекламата се казва още, че младежите трябва да бъдат на кастингите с родителите си и да не се се притесняват, че ще имат проблеми с училище, тъй като в къщата ще идват частни преподаватели, които ще ги подготвят по всички предмети.

Единият от директорите на Нова ТВ – Силва Зурлева, обясни пред комисията, че е научила едва час преди срещата. Тя коментира пред депутатите, че и те не знаят "колко деца ще участват в предаването и дали изобщо ще участват. Всичко е в начална фаза“. Зурлева отхвърли и обвиненията, отправени към медията, че не е отговорна към подрастващите и че гони само печалбата.

Преди това и зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева, и представителят на Министерството на културата излязоха с почти еднакви позиции, че децата са "изключително уязвима група“, че участието им в подобен формат може да окаже "непредвидимо въздействие върху психиката им“, с трайни последици. "Те се откъсват от естествената им среда и не могат да разчитат на родителите си. Поведението им може да се деформира от преследването на целта – спечелването на награда“, посочиха още от образователното ведомство.

От Агенцията за закрила на детето пък посочиха, че влизането на деца в къщата на "Биг брадър“ "не е достатъчно добра среда за тяхното развитие и по този начин се навлиза в личният им живот и пространство“. От агенцията подчертаха обаче, че нямат представа какъв ще е форматът на предаването и на каква възраст ще са децата, които ще участват в него.

Депутатите, както и представителите на Съвета за електронни медии (СЕМ), признаха, че са с "вързани ръце“, че становищата или решенията, които ще вземат, са препоръчителни, че не могат да "спират“ или наказват предаване, особено след като то дори не е стартирало. Мая Вапцарова (СЕМ) заяви, че трябва да се "организира широка дискусия“ по темата, в която да участват и представители на църквата.

Стефан Данаилов (БСП) пък коментира, че към въпроса трябва да се подхожда внимателно, че нещата са сериозни, че той е в ръцете на Агенцията за закрила на детето и че току-така не може да се спира предаване, тъй като това означава "социализъм, цензура“. "Ще приемем решенията на тези органи, които са отговорни“, допълни той.

В крайна сметка депутатите приеха и предложението му на следващо заседание на комисията да бъдат изслушани и продуцентите на предаването, за да получат по-цялостна картина върху нещата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?