Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Институциите си прехвърлят горещия картоф "Златен век"

ДНСК препрати към съда въпроса валидно ли е разрешението за строеж на проекта на "Артекс"

5 коментара
Институциите си прехвърлят горещия картоф "Златен век"

И Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) не даде категоричен отговор дали небостъргачът, изграждан от строителната компания "Артекс" в столичния кв. "Лозенец", има валидно строително разрешително в момента. Единствените категорични изводи от проверката на строителния контрол, започнала след избухването на скандала с изгодните апартаменти на представители на властта, е, че има нарушения при изпълнението на строежа и той е законен.

Не е ясно обаче дали в момента законно издадените му строителни книжа са валидни и до кога.

Темата за небостъргача "Златен век" излезе на дневен ред, след като стана ясно, че бъдещият бивш председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов си е купил изгодно жилище от "Артекс". От същата компания при добри условия са пазарували също министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, както и депутатът Вежди Рашидов. Преди да се сдобият с новите имоти парламентът гласува поправка в Закона за устройство на територията, която "Артекс" посочват като основание за удължаване на валидността на строителното разрешително на "Златен век" до 2020 г.

В сряда главният архитект на София Здравко Здравков даде подробни обяснения по случая и на практика прехвърли решението по казуса на строителния контрол. Той заяви, че срокът на строителното разрешително е бил до ноември 2017 г. и е можело да се презавери до ноември 2018 г., но това не е направено. Но обяви, че ДНСК трябвало да каже дали високата сграда се изгражда с валидни документи.

В четвъртък от ДНСК му върнаха топката и прехвърлиха решението за валидността на разрешението за строеж на съда, който бил сезиран за случая от инициативния комитет на граждани от "Лозенец".

От дирекцията за строителен контрол обясниха, че строежът е законен, тъй като за него има издадени строителни книжа. И въпреки че според главния архитект Здравков той не е удължавал или презаверявал строителното разрешително за "Златен век", според директора на ДНСК арх. Иван Несторов все пак го е направил. Несторов се позова на заповед на Здравков за изменение на инвестиционния проект и на съдебна практика по друг казус - за сграда в Бургас, според която при подобен акт се удължавало и строителното разрешително.

От Столичната община коментираха, че според закона единствено презаверяването на разрешителните за строеж удължава срока им, а не заповедите за допълване на разрешителните заради промяна на инвестиционните проекти.

Несторов не цитира текст от Закона за устройство на територията (ЗУТ), на който се основава заключението, че и заповедите за промяна на проекта удължават сроковете за строежа, нито пък посочи категоричен срок, до който е валиден този докумчент за "Златен век", издаден в далечната 2007 г.

За сметка на това подчинените му служители открили някои нередности при строежа на небостъргача, кръстен "Златен век". Те били свързани с отклонения от одобрения проект и "евентуално" ще доведат до частично спиране на строежа. От думите на представителите на ДНСК се разбра, че това спиране ще засегне основно подземните нива, където са открити и разминаванията.

Другото нарушение е, че арх. Весела Мирянова е едновременно проектант, изпълнител на строежа и строителен контрол, което е конфликт и нарушение. От ДНСК обаче не уточниха за какъв период от време Мирянова е съвместявала тези роли. Според Търговския регистър тя е излязла от фирмата "Стройконтрол инженеринг" на 1 септември 2017 г. Официалните документи, публикувани на страницата на направлението "Архитектура и градоустройство", показват, че въпросната фирма е упражнявала строителен надзор на обекта поне от март 2017 г.

"В съдопроизводство сме"

"Има Закон за устройство на територията и съгласно него една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа. Тази сграда има издадени строителни книжа". С това изречение започна обясненията си арх. Несторов.

След това добави, че неговото становище по казуса е в "синхрон" с това на главния архитект Здравков. "Но има практика на Върховния административен съд (ВАС), който е издал решение за подобен казус в Бургас. В решението се казва, че с всяко допълване на разрешителното за строеж срокът му автоматично се удължава", заяви Несторов. След това приложи съдебната практика към казуса с небостъргача на "Артекс" и обясни, че последната заповед на Здравков за допълване на разрешителното е от август 2018 г. С нея се променя инвестиционният проект за "Златен век". "Налице е валидно разрешение за строеж, тъй като то е допълнено със заповед за изменение на проекта", констатира Несторов.

Тук синхронът му със Здравков приключи, тъй като ден по-рано главният архитект заяви, че заповедите за изменение на проекта не касаят срока на разрешението за строеж. А Несторов твърди обратното, позовавайки се не на текст в ЗУТ, а на съдебна практика.

"Всички издадени заповеди, касаят единствено промени в одобрените инвестиционни проекти и нямат отношение към подновяване на срокове на действащото разрешение за строеж. Съгласно чл. 153 ал. 6 от ЗУТ само презаверяването на разрешение за строеж подновява неговия срок. Нормите на чл. 153 (сроковете на разрешителните - б.а.) и 154 от ЗУТ (промяна на инвестиционните проекти - б.а.) касаят две различни административни производства, за които се представят различни документи", коментираха от Столична община. Становището на местната администрация се разминава с обявеното по-рано от Несторов, който пък се позовава на съдебна практика.

"Не мога да тълкувам закона. Върховният административен съд налага такава практика", обясни директорът на ДНСК. И повтори това всеки път, когато журналистите го питаха по силата на какво разрешението за строеж на "Златен век" е валидно в момента. А на въпрос задължен ли е да се съобразява с решение на ВАС по друг казус отговори: "Мен лично решението на ВАС не ме задължава, но съм длъжен да се съобразя". Добави, че има и образувана прокурорска проверка отново по сигнал на жители на лозенец. По нея била наредена спешна проверка през пролетта на 2018 г., но до момента резултат няма.

Освен това Несторов на няколко пъти каза, че държавният строителен контрол не може да каже дали разрешението за строеж е валидно, тъй като това трябвало да посочи съда, който бил сезиран от недоволни граждани. "В момента съм в съдопроизводство. Тече и прокурорска проверка", каза Несторов.

Неясен срок

Той така и не посочи категоричен срок, в който към момента изтича строителното разрешение за сградата на ул. "Златен рог" 10 в "Лозенец". Първоначално спомена "нов тригодишен срок", след това цитира 2020 г., посочена в писмо на зам.-регионалния министър Валентин Йовев и цитирана от главния архитект Здравков в негова заповед за изменение на инвестиционния проект на "Златен век", след това каза, че изменение на инвестиционния проект удължавало срока на разрешението за изграждане "в рамките на 5-годишния срок" на валидност.

Според "Артекс" сградата "Златен век" има разрешение за строеж до 11 януари 2020 г. Те се позовават на промяна в ЗУТ, внесена от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, и гласувана от съпартийците му, включително и от клиента на "Артекс" Цветан Цветанов, в началото на 2017 г. Според нея строежите от първа и втора категория имат разрешения за строеж, валидни 10 години от започването на строителните работи. В случая със "Златен век" те са започнали на 11 януари 2010 г. Така небостъргачът се явява заварен случай за прилагането на закона. Според писмо от зам-регионалния министър Валентин Йовев, цитирано от главния архитект Здравков в документ за изменение на проекта, новият текст трябва все пак да се приложи за заварения случай на "Артекс". Нещо, което твърдеше преди година и половина и Здравков, позовавайки се на тълкуването на регионалното министерство.

В сряда той обаче посочи, че това не може да стане. Няколко дни преди това вносителят на поправката Ненков обяви, че законът не действа със задна дата. Същото каза в четвъртък и Иван Несторов, цитирайки "Цветан Цветанов и други уважавани юристи". Въпреки това шефът на ДНСК цитира 2020 г. като срок на валидност на строителното разрешително, позовавайки се на документа на главния архитект.

На въпрос дали смята, че заповедта на главния архитект за допълване на разрешителното е законна, след като се позовава на текст от ЗУТ, който е неприложим за "Златен век", Несторов отговори: "Ние сме контролен орган, но работим по документи. Само главният архитект може да издава тези документи, а те се обжалват по съдебен път".

Нарушения

Макар че проверката на ДНСК по случая "Златен век" не даде отговор на основния въпрос за срока на строителното разрешително, тя все пак е открила някакви нарушения по строежа. Основното е, че в някакъв, неясен към момента период, арх. Весела Мирянова, съсобственик на "Артекс", е била едновременно проектант, строител и строителен надзор на обекта. "Контролирала е сама себе си", каза зам.-шефът на ДНСК арх. Петър Духлински.

Той добави, че досега това обстоятелство не е проверявано и отказа да посочи срок, в който е действало нарушението. Несторов добави, че до момента строителният надзор е сменен няколко пъти, а последно е в ръцете на фирмата "Стройконтрол инженеринг". Весела Мирянова е била в дружеството до септември 2017 г. показва справка в Търговския регистър. Според официалните документи на сайта на общината тази фирма упражнява строителен надзор на "Златен век" поне от март 2017 г.

За това нарушение санкцията е от 30 000 до 150 000 лева, но сумата още не е определена, а и може да се обжалва, както установяването на нарушението, така и глобата.

Другото съществено нарушение при строежа е отклонение от инвестиционния проект. Според него сградата има три подземни нива, които трябва да се ползват за гараж. Колите трябва да стигат от нулевото ниво до подземните етаж с асансьор. "Артекс" обаче не са направили отвори за този асансьор, което означавало, че смятат да приложат друго решение за достигането на подземните гаражи, което обаче не е одобрено. Заради това строежът ще бъде временно спрян само в частта с липсващите отвори за автомобилните платформи.

Другите нарушения засягат неукрепен изкоп в съседен имот, който също се ползва от "Артекс", липса на предпазна мрежа на строежа, която обаче не била предвидена до момента и според документите, както и забележки по обезапосяването.

За всяко от тези нарушения санкцията е от 1000 до 10 000 лева, но и за тях конкретните суми още не са определени.

Недоволните граждани искат оставка

"Становището на ДНСК от 28.03.2019 г. прилича по-скоро на акробатика достойна за цирк Балкански, отколкото за държавна институция", коментираха в писмо до медиите от инициативния комитет срещу изграждането на високата сграда на ул. "Златен рог" 10. Те отново поискаха спиране на строежа и привеждането му с изискваният на действащия устройствен план за района, който допуска сграда с височина до 26 метра.

"Невярно е твърдението на архитект Несторов, че съдът е ангажиран да каже дали сградата е законна или не. Съдът е сезиран с жалба, която иска от съда да застави ДНСК да се произнесе по законността на строителството", допълниха от инициативния комитет.Те настояват за оставката на директора на ДНСК арх. Несторов заради бездействието на институцията по отношение на "Златен век".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мазен Кумунис
  #5

  С тези регулярни статии mediapool.com без да искат или напротив умишлено възбуждат пословичната шопска злоба и завист. Пази Боже такива хора да са ти съседи! Знаеме ги всички, нали? Венсеремос! ;)

 2. Николина
  #4

  Държава, в която никой не поема отговорност. Заемат държавни и общински длъжности, намират начини да се обогатяват освен заплатите, но не желаят да си вършат работата. И както пише Дайнов: не забравяйте да гласувате за ГЕРБ, те ви пазят от БСП.

 3. Територия на Мики Маус
  #3

  Много интересен разговор по радьо Фокус с Николай Радулов до преди малко. Агенция Фокус ще го публикува

 4. Горскио
  #2

  То беше ясно. Едно е да отстраниш [формално] няколко изпълнители, макар двама от тях да не са съвсем дребни - Цецо Цветанов и Цецка. Друго е да спреш далаверата с небостъргача в Лозенец, с потенциал да докара 120 МЛН Е печалба на Бойко, Артекс и другите участници в схемата с незаконното строителство (Печалбата е съизмерима с далаверата от строежа на една магистрала).

 5. Десен бесен
  #1

  Хем мафия, хем нагла! Строят небостъргач в най-високата част на София. Мястото на такива сгради дори да са законни са в Софийското равно поле, в северната и източната част на столицата, а не в полите на планините Витоша и Люлин. После се чудете защо през лятото в София е горещо като в микровълнова фурна. По-старите софиянци си спомнят какъв хладен въздух слизаше от Витоша. Дори лятото вечер хората излизаха с връхна дреха.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.