Институциите търсят начини да ограничат бежанския поток към България

Вариантите са - спиране преди да влязат у нас, експулсиране или преместване в друга страна

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на петъчния парламентарен контрол (до него - вицепремиерът Зинаида Златанова), сн. БГНЕС

Българските институции търсят начин да ограничат потока от навлизащи през границата ни нелегални имигранти. Не само чисто физически, чрез изграждането на заграждения по границата ни с Турция, чието начало бе обявено в четвъртък от Министерството на отбраната (МО), но и чрез мерки за предварителното им задържане или последващото им връщане на територията на страните, от които са дошли.

За преговори в Турция по тези въпроси в събота заминава външният министър, а министърът на вътрешните работи обясни в парламента за предприемани съвместно със съседните страни стъпки в тази посока. Президентът Росен Плевнелиев пък заяви, че работи за включването на България в инициативата на Гърция, Италия и Малта – другите, най-силно засегнати от бежанския поток страни, чиято цел е приемането на общ европейски подход към проблема.

Същевременно стана ясно, че поредните, близо 50 сирийци са успели да влязат на територията на страната ни през изминалото денонощие. По данни на МВР незаконно преминалите границата през денонощието са общо 111. С 372 места пък е надхвърлен капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР.

Йовчев: Работим активно за експулсиране или преместване на бежанци

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви в петък в парламента, че се работи активно да бъдат експулсирани или преместени другаде бежанците, които са на наша територия. Една от възможностите в това отношение е ускоряване подписването на спогодба за реадмисия с Турция. За тази цел ще се търси подкрепата и на Гърция. "Съвпадат позициите ни във връзка с това, че е необходимо да се окаже политически натиск на страните, от които идват бежанците, за да ги прибират обратно, затова ще активизираме контактите с посолствата на наша територия", каза Йовчев.

Той посочи, че имат потвърждение от гръцка страна, че ще активизират работата по изграждане на тристранен център с Гърция и Турция на Капитан Андреево, който ще подпомогне комуникацията и взаимодействието, когато групи наближават границата ни. Ще усилим патрулите там, допълни Йовчев.

Освен това се работело активно и за двустранни разговори със страни, които са готови да приемат бежанци.

Преди два дни външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че България настоява пред Европейския съюз да упражни натиск върху Турция по въпроса за бежанците, пресичащи нелегално и безпрепятствено границата между двете страни. В петък от министерството съобщиха, че Вигенин заминава утре на работно посещение в Турция, в програмата на което е предвидена среща с външния министър Ахмет Давутоглу на четири очи.

Малко под 5000 души са влезлите у нас сирийски бежанци от началото на годината, съобщи Йовчев по време на парламентарния контрол. Към 24 октомври незаконно влезлите у нас, които са настанени в специализираните центрове, са общо 7496.

Почти 80 процента от задържаните на българско-турската граница са били без документи за самоличност. От задържаните се "свалят" биометричните им данни, които се сравняват с данни в Шенгенската информационна система, както и в системата на "Интерпол".

Цветлин Йовчев заяви категорично, че няма идея и планове да се настаняват бежанци в Казанлък. Колкото до евентуалното затваряне на школата на МВР там, министърът обясни, че първо ще се прави анализ на реформата в Академията на министерството.

Министърът заяви, че трудно би се ангажирал с конкретна дата за приемането на страната в Шенген. "Предвид ситуацията аз мисля, че и в Европа, и в света едно такова решение е трудно да бъде взето, нямаме очаквания това веднага да стане", каза той и добави, че България не само е изпълнила техническите изисквания, но и на практика показва, че съвсем успешно и надеждно защитаваме външните граници на ЕС с всичките негативи, които произтичат от това за нея. България в момента поема непропорционално натоварване в резултат именно на това, че спазва коректно своите ангажименти към ЕС, каза Йовчев.

"Надявам се да се осъзнае сериозността на проблема с бежанците и че той може да бъде решен единствено с отговорно поведение и силите на всички институции", каза министърът, попитан за отношенията си с президента Плевнелиев. "Много нормални и бих казал много добри са ни отношенията", добави той.

Плевнелиев: Необходим е интегриран европейски подход

Необходим е интегриран подход на Европейския съюз за решаване на въпроса с бежанците и президентската институция ще работи в тази посока, заяви самият Плевнелиев в петък по време на работна среща с ръководствата на ДАНС, НРС, "Военна информация" и НСО.

За момента такъв общ подход липсва и държави като България, Гърция, Италия и Малта се справят сами с нарастващия брой бежанци през последните месеци. Гърция, Италия и Малта вече са предприели действия, за да обединят усилията си в тази посока. Според Росен Плевнелиев България също трябва да се включи в тази инициатива. По тази причина държавният глава ще има среща и с посланиците на тези страни у нас, за да се обединят усилията в търсенето на общо решение на въпроса.

Както съобщава президентският прессекретариат, ръководствата на службите са запознали държавния глава с актуалната ситуация и предприетите действия за справяне с нарастващата бежанска вълна.

Обсъдени са били и проектобюджетите на службите за 2014 г., като общата констатация е, че в ситуация, в каквато е страната ни в този момент, с нарастващ брой бежанци от Сирия, Северна Африка, Близкия изток и други райони, е наложително средствата по бюджетите на службите да не бъдат намалявани.

Заради бежанците "Атака" иска отзоваване на Кристалина Георгиева

Правителството незабавно да предложи на председателя на Европейската комисия да отзове еврокомисар Кристалина Георгиева, която по неадекватен и вреден за България начин предложи да настаняваме бежанците, да ги интегрираме и те щели да решат демографския проблем на България. Това поиска в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "Атака" Волен Сидеров.

"Освен за смях, тази жена започна да става и опасна", коментира той по адрес на Кристалина Георгиева. Според Сидеров предложението ѝ противоречи на законите.

Той посочи, че според Женевската конвенция бежанец е този, идващ направо от територия, в която е застрашен животът му. "Бежанците идват ли от територия, където е застрашен техният живот? Идват от Турция. Защо ги наричат бежанци и изкривяват закона?", попита Сидеров. Той призова правителството да върне нелегалните емигранти там, откъдето са дошли. Правителството трябва да експулсира нелегалните емигранти, които неправилно се наричат бежанци, и механично да затвори границата, така че да не влизат бежанци, смята Сидеров.

На този етап правителството не би мислило за отзоваването на еврокомисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, отговори по-късно от Брюксел премиерът Пламен Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?