Институциите в София дължат 12 млн. лв. такса "смет"

Още 12 млн. лева дългове към Столичната община за такса "смет" имат бюджетните организации в града. Сумата е натрупана заради неплатени сметки в периода от 2004 до 2008 година. Най-големи задължения са натрупани от Софийския университет – 5.4 млн. лева, съобщи в четвъртък зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.

В този случай кметството и СУ ще трябва да се разберат за разсрочване на дълга. Столичният общински съвет прие в четвъртък подобна схема за погасяване по отношение на Народния театър.

Герджиков не пропусна да похвали правителството на Бойко Борисов като заяви, че в началото на мандата дължимата сума е била със 7 млн. лв. повече. Парите обаче са били издължени по разпореждане на самия премиер.

Столичната община в момента се съди с правосъдното министерство за 750 000 лв. и с Министерството на отбраната за 630 000 лева. Двете институции отказват да признаят начислените им сметки за таксата "смет".

Столичната дирекция на вътрешните работи все още не е платила 6 000 лв. от такса "смет" за минали години, 260 000 лв. не са внесени от Академията на МВР, а софийската противопожарна охрана дължи 14 000 лв.

Спортното министерство също ще сключи споразумение за разсрочване на дълг в размер на близо 1 млн. лева за стадион "Българска армия" и спортната база в "Панчарево". Изплащането на сумата с месечни вноски от по 100 000 лева ще бъде поето от ПФК "ЦСКА", които експлоатират обектите.

Правителствената болница "Лозенец" дължи 900 000 лв. за такса "смет", но оттам са уверили, че парите ще бъдат платени до края на годината. Същата сума има да дава и Военно-медицинска академия, откъдето плащат на общината малки вноски по дълга.

От системата на БАН единственото звено, което дължи пари за такса "смет", е Институтът за гората. Дължимата сума е 141 000 лв., но актът за установяването ѝ се обжалва в съда.

Споделяне

Още от България