Институциите вдигнаха ръце от барикадиралия се в Стопанската академия Адамов

Институциите вдигнаха ръце от барикадиралия се в Стопанската академия Адамов

Назначеният преди ден от образователния министър служебен ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов продължава да не е допускан от бившия ректор проф. Величко Адамов и нелегитимно избраната за негов приемник проф. Теодора Димитрова. Те отказват да изпълнят заповедта на министъра и го обвиняват в нарушаване на академичната автономия.

Единственият начин Върбанов да встъпи в длъжност е прокуратурата да се намеси и с неин акт той да бъде въведен с полиция в кабинета на ректора, коментира пред Mediapool адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството.

Прокуратурата обаче предпочитала да не се намесва засега, за да не се изтълкува това като посегателство над академичната автономия.

В четвъртък Върбанов също настоя просветният министър да сезира компетентните органи за неизпълнението на неговата заповед.

Върбанов отново се опита да влезе в ректорския кабинет, който беше заключен и му се наложи да моли за ключ чистачката и секретарката, но се оказа, че те нямат. "Виждате, пълен абсурд - чистачката няма ключ, за да влезе да си изчисти кабинета, за който отговаря. Секретарките нямат ключ за да отворят кабинета и да подготвят деня на ректора", коментира Върбанов пред съпровождащите го журналисти.

По-късно Върбанов започна да се среща с преподаватели и да опитва да ги успокои, тъй като Адамов е спуснал подписка сред служителите в своя подкрепа и заплашва с уволнение всеки, който не се разпише.

Адамов и Димитрова ще обжалват заповедта на министър Тодор Танев за назначаването на служебния ректор, тъй като тя не била юридически издържана.

Според Закона за висшето образование има четири хипотези, при които министърът назначава служебен ректор: при преобразуване на държавно висше училище; при изтичане на допустимия 2-месечен срок, в който напускащият ректор може да заема длъжността след изтичане на мандата; при нарушение на забраната за избор на ректор за повече от два мандата; при оставка на действащия ректор или или отзоваването му от Общото събрание на училището.

Сега случаят е различен, тъй като старият ректор проф. Величко Адамов е с прекратени правомощия, а  проведеният избор на нов ректор се оспорва в съда заради процедурата по съставяне на Общото събрание. Според адвокат Костов това дава право на министерството да се намеси, тъй като мандатът на стария ректор е изтекъл преди повече от два месеца, а нов ректор в правния мир няма, тъй като изборът на Димитрова бил "нищожен".

"Те четат закона, както дяволът евангелието и разбират академичната автономия като недосегаемост", коментира Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?