Институциите забъркани в интрига с доклад на ДАНС за корупция в бившия кабинет

Институциите бяха набъркани в интрига дали съществува старателно прикриван доклад на ДАНС за корумпирани министри в кабинета "Станишев". Бившият премиер веднага отрече да е разполагал с подобен документ, а сегашният министър-председател Бойко Борисов, заяви, че получава всякакви секретни доклади, които не може да коментира.

"Бомбата" бе хвърлена в четвъртък от бившия висш съветник в ДАНС Алексей Петров, който твърди пред в. "Труд", че ДАНС е предала на премиера Борисов доклад за корумпирани министри от предишното правителство. Той не дава никакви подробности за съдържанието и обхвата на доклада, но лидерът на РЗС Яне Янев, смятан за маша на бившето ръководство на ДАНС и по-специално на съветника Петров, потвърди пред репортери, че такъв доклад има, че Станишев го е чел, но не взел никакви мерки, защото фигурирал в него покрай данни за брат му.

Борисов: Въз основа на получена информация разпоредих 50-60 проверки

Пред Mediapool премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да коментира какви доклади от специалните служби пристигат при него, защото става дума за класифицирана информация.

"Всеки ден на моето бюро идват доклади от МВР, ДАНС, от Националната разузнавателната служба. Аз не мога всеки ден да говоря какъв точно доклад идва при мен от службите, защото така се губи смисълът от тях", заяви министър-председателят, без да отрече информацията на Алексей Петров.

В същото време Борисов посочи, че не е запознат с изявленията на Алексей Петров, но уточни, че въз основа на всичко, получено от службите до момента, е разпоредил "минимум 50-60 проверки".

Борисов призова "ДАНС да бъде оставена на спокойствие, иначе няма нужда да съществува". Той заяви още, че би предоставил информация в Народното събрание, но само на специалната комисия за контрол на ДАНС, като изрази надежда, че депутатите няма да злоупотребят с нея.

"Всеки ден получавам доклади. Ако има такъв доклад, аз се разписвам в една червена книжка и оставям свои резолюции – дали да се предаде на главния прокурор или да се проведе допълнителна проверка. Информацията няма как да остане скрита и за вътрешнопартийна употреба", гарантира още Борисов.

Същевременно, сякаш да разсее съмненията за прикриване на информация за корупция, вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че до дни ще има обвинени бивши министри.

Комисията "ДАНС": Може и да не е имало такъв доклад

Първата реакция в НС дойде от ротационния председател на парламентарната комисия за ДАНС Иван Костов, който е настоял пред шефа на спецагенцията да съобщи дали подобен доклад е даван на Станишев.

Съпредседателят на Синята коалиция заяви, че е препоръчал на Цветлин Йовчев да извика Петров в агенцията, за да обясни къде се намира този доклад. Костов допусна, че може и изобщо да няма такъв официален документ.

Иван Костов поясни, че ако има доклад на ДАНС, той е трябвало да бъде изготвен и представен по съответна процедура. По думите му ДАНС не може да проявява самоинициатива. Не съм чувал Станишев да казва, че е възлагал такъв доклад. Това трябва да е разработка, официално възложена по предвидения от закона начин, обясни бившият премиер.

Според него това може да се окаже нерегламентирано по правилата на ДАНС вътрешна дейност. Ако е така, някой трябва да отговори какво се случва с цялото старо ръководство на агенцията и то да бъде подведено под отговорност, каза Костов.

Ако такъв документ има и е приключен, той подлежи на пълен контрол от парламентарната комисия, посочи шефът ѝ Иван Костов.

Аз не мога да разбера кой е бил реалният председател на ДАНС, коментира Костов. "Това, че той (Сертов – бел.ред.) не говори, хвърля сянка върху цялата институция", добави той.

Костов съобщи още, че скоро ще започнат да излизат разкрития за нередности, вършени в агенцията. Например, по делото "Лиана", свързано със съмнения за корупция в ДПС, била направена справка, която е престояла повече от година в касата на един от заместниците на Сертов.

По-късно през деня на свое заседание комисията за борба с корупцията под председателството на Яне Янев (РЗС) поиска всички справки, доклади, отчети и други документи на агенцията, които се отнасят до корупцията по високите етажи на властта за периода от създаването на ДАНС до 1 септември 2009 година, да се предоставят в секретната секция на парламента. Комисията даде срок на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев до края на седмицата да предостави поисканите документи.

Станишев не бил получавал подобен документ от ДАНС

Сергей Станишев в "качеството си на министър-председател не е получавал доклад на ДАНС със сигнали за корупция, свързани с министри от кабинета му“, съобщиха официално от пресцентъра на БСП. Оттам казват още, че в "мандата си на премиер той не е прикривал информации и данни за извършени нарушения“.

"Сергей Станишев нееднократно е заявявал, че няма чадър над никой, който е пристъпил закона“, посочват още от "Позитано“ 20.

Бившият министър на регионалното развитие и настоящ депутат от БСП Асен Гагаузов съобщи пред репортери, че в четвъртък преди обяд е говорил със Сертов, който му казал, че такъв доклад не е съществувал до 5 август, а от това следва и че той нито го е изготвял, нито е подписвал или изпращал на Станишев.

Оставката на Сертов като шеф на ДАНС официално бе приета на 3 август. Преди това бе съобщено, че той се е срещнал с премиера Бойко Борисов и му е връчил отчет за свършеното от агенцията през последните шест месеца.

Превантивната дейност

Бившият депутат от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обаче каза, че ДАНС може да изготви такъв доклад, без да ѝ бъде възложено специално от премиера, тъй като това е част от превантивната дейност на агенцията.

След като такъв доклад бъде изготвен, съгласно закона за ДАНС, председателят на агенцията е длъжен да предоставя еднакъв по обем информация на премиера, председателя на парламента и президента.

Нека бившият председател на НС Георги Пирински и настоящият Цецка Цачева да отговорят разполагат ли с такъв документ. Същото трябва да направи и Първанов, каза Атанасов пред Mediapool. Ако се окаже, че при тях няма такъв доклад, това означава, че той въобще не съществува или е изготвен за лична информация на Станишев, добави той.

Чрез пресцентъра на парламента бе отправено питане до председателя Цачева. "Г-жа Цачева е в срещи и вашето питане не е стигнало до нея. Ако стигне в рамките на работния ден, ще ви отговорим", казаха от пресцентъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?