Институциите злоупотребяват при засекретяването на информация

Институциите злоупотребяват с излишно засекретяване на информацията. Това обяви шефката на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова във Варна, съобщи varnapool.net. Маркова твърди, че класифицираната информация трябва да се намали на 10 процента от сегашния си обем.

ДКСИ обмисля вариант за предотвратяване на недобросъвестното засекретяване на делата, каза Маркова. Решението според нея е документът с гриф "Секретно" да се съхранява извън папката на делото, а в деловодството на съда.

Цвета Маркова обяви, че е работна група обмисля варианта чрез подписване на декларация да бъде разрешено използването на класифицираната информация от адвокатите. С подписа си ползвателят ще гарантира, че няма да разпространява и изнася прочетената от него информация. Нямаше да има случай "Чорни" в Софийски градски съд, ако беше направена промяната досега, смята Цвета Маркова.

Засекретената заповед на НСС за забрана на бизнесмена Майкъл Чорни да влиза у нас от 2001 г. стана причина да бъде обявено за тайно решението на съда, с което санкцията бе отменена. Адвокати надигнаха глас, че сертификат №1 за гилдията пък е получил адвокатът на Чорни - Тодор Батков. Вътрешният министър Георги Петканов не се възползва от правото си да промени степента на защита за тази заповед, която отдавна е публично известна. Затова при закрити врати наесен ще заседава и Върховният административен съд по жалбата на НСС и протеста на прокуратурата срещу решението в полза на Чорни.

Между институциите продължава и спорът за това дали докладът на МВР за организираната престъпност представлява класифицирана информация. С този аргумент вътрешният министър Георги Петканов отказа да предостави документа на финансовия министър Милен Велчев и на главния прокурор Никола Филчев.

От тези, които погрешно оценяват информацията, ще се търси административно-наказателна отговорност, предупреди Цвета Маркова.

До пролетта на 2004 г. Държавната комисия по сигурността на информацията ще издаде 1500 сертификата на хората, които ще имат достъп до класифицираната информация на НАТО, обяви председателката на ДКСИ.

Около 300 от сертификатите ще получат цивилни лица, останалите 1200 ще са военни експерти, които ще участват в комисиите по сигурността на северноатлантическия алианс.

Сертификати ще имат основно експерти от МВР, министерствата на външните работи и на отбраната, обясни председателката на ДКСИ.

Само преди 3 месеца Маркова обяви, че цифрата от 1500 души с достъп до тайните на алианса е притеснила Брюксел. Според НАТО в малка държава като нашата доста по-скромен брой хора трябва да работят с класифицираната информация на пакта. Тогава Маркова обяви, че броят на сертификатите ще бъде редуциран.

От думите на Маркова стана ясно, че тепърва ще се създава единен регистър на всички институции, в които трябва да има щат за специалисти по сигурността. Става дума за всички органи на държавната власт и подразделенията им в страната, общини, търговски дружества, включително еднолични търговци, ако имат право на достъп до класифицирана информация, поясни Маркова.

От ДКСИ ще предложат и корекции в Наказателния кодекс. Искането е нерегламентираният достъп до информация да бъде третиран като криминално деяние. Идеята е наказанието да бъде до 20 години затвор. По сега действащия кодекс това деяние се наказва като шпионаж. Статистиката показва, че в над 80 на сто от случаите на изтичане на данни вина имат хора, а не е техническа грешка, обясниха експертите. Според предложенията им наказанията ще важат и за хакерите, които искат да се доберат до държавни тайни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?