Институциите знаели за урана над нормата в Хасково от октомври

Здравният министър се похвали със светкавични реакции, прокуратурата започва проверка

Здравният министър се похвали с бърза реакция по случая, известен на институциите от октомври, сн. БГНЕС

Компетентните държавни институции са знаели за превишените норми на уран и алфа активност в питейната вода в Хасково от октомври миналата година, но по неясни причини са мълчали и бездействали. На този фон служебният здравен министър Илко Семерджиев се похвали в сряда със светкавични реакции и успокои гражданите, че не съществува никаква заплаха за здравето на населението, тъй като риск, при това малък съществувал при ежедневна консумация на уран в продължение на 70 години.

Несъответствието с нормата на показателите уран и алфа активност на част от питейната вода на Хасково в няколко тръбни кладенци  е било установено още на 17 октомври миналата година, съобщи в сряда областният управител Минко Ангелов пред журналисти.

Тогава анализ първо в лабораторията на РИОСВ-Хасково е констатирал "алфа активност" 1.37 бекерела на литър при допустима норма 0.1 бекерела, или близо 14 пъти повече от пределно допустимата концентрация. Стойностите на уран били почти три пъти над допустимите.

Впоследствие тези стойности са били потвърдени и при изпитанията на пробите от водата в Националния център по радиационна защита, уточни Ангелов.

На въпрос защо чак сега се разбира за проблема той отговори, че е задал същия въпрос на ръководството на компетентния орган - Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив, но оттам не са могли да обяснят забавянето.

Ангелов обаче също успокои, че към днешна дата няма абсолютна никаква опасност за населението.

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура в Хасково е образувала предварителна проверка по повод информациите за замърсена вода в част от водоснабдяването на града. В хода на  проверката ще бъде проучено и дали няма данни за укриване на информация.

Същевременно здравният министър Илко Семерджиев успокои гражданите, че няма заплаха за здравето им и се похвали със светкавични реакции, които били част от “промислена политика“.

Той съобщи, че градът е свързан с други водоизточници и  няма да има прекъсвания на водоснабдяването или режим. Той определи предприетите мерки по казуса като “изключително бързи и адекватни“ и заяви, че опасност за здравето на населението от района на изолираните водоизточници от близо 7000-8000 души не съществува.

Преди ден стана ясно, че повишените норми на уран са били засечени от регионалната басейнова дирекция на 4 април по време на проверка на качеството на водата, след коетотя  подава сигнал в Регионалната здравна инспекция и три дни по-късно след потвърждаване на пробите на 7 април ВиК дружеството в Хасково е спряло замърсените тръбни кладенци. На въпрос защо кладенците не са били спрени още на 4 април, Семерджиев избегна да отговори с думите: “Няма да повтарям това, което съм казал досега“, визирайки че е действано бързо и адекватно.

Здравните власти посочиха, че водата действително не отговаря на въведени с евродиректива у нас през 2015 година нови, по-рестриктивни стойности, но показателите ѝ отговаряли на съществуващите преди това ограничения.

С директивата контролното ниво на естествения уран се намалява от 0.06 мг/л на 0,03, а това на т. нар. алфа активност - от 0.5 бекерела на литър се занижава до 0.1 бк/л.

Със заповед на РЗИ-Хасково е спряно използването на всички кладенци, в които е установено завишено съдържание на рискови показатели, и са осигурени алтернативни водоизточници.
Министърът съобщи още, че ще бъде създадена работна група от експерти от МЗ, МОСВ и МРРБ, която да изясни конкретните причини за произхода на естествения уран в питейната вода, както и да изготви преценка на рисковете за бъдещи подобни ситуации в цялата страна и мерките за преодоляването им.

Заместник-здравният министър д-р Галин Каменов обясни, че естественият уран има много ниска радиоактивност. “Радиацията, която се излъчва, поради много дългия период на полуразпад е ниска в сравнение с естествената радиация, която имаме от околната среда“, каза той. Каменов посочи, че препоръките на СЗО се базират при консумация за цял живот.
“За хората, които консумират 30 микрограма на литър естествен уран в продължение на 70 години, има риск от развитие на раково заболяване 1:10 000, тоест изключително нисък риск“, обясни той.

От Националния център по радиобиология и радиационна защита съобщиха, че много малки количества от естествения уран постъпват в човешкия организъм чрез поглъщане с вода и едва около 5% от тях попадат в кръвта. По-голямата част се отделя чрез бъбреците и затова и те са най-засегнати при интоксикация с уран, но като цяло рисковете за човешкото здраве са минимални, увериха специалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България