Институционалната реформа трябва да следва политическата цел на ЕС

Германският министър на отбраната Рудолф Шарпинг, който е заместник-председател на Партията на европейските социалисти, предложи в разговор с френски журналисти в Берлин дебатът за бъдещето на ЕС да продължи след изборите през 2002 г., предаде АФП. През 2002 г. има избори както във Франция, така и в Германия, припомни Шарпинг. Според него до изборите "на масата трябва да бъдат поставени съставките на дебата за реформата в ЕС, но не бива да се пристъпва към смесването им и определяне на менюто".

Германският министър оцени речта на френския премиер Лионел Жоспен за бъдещето на Европа като много интелигентна и открои по-специално идеята, че институционалната реформа трябва да следва политическата цел, а не обратното. Същевременно Шарпинг препоръча "по-добре да бъдат четени" предложенията на германския канцлер Герхард Шрьодер по този въпрос.

Изтъквайки, че говори като заместник-председател на ПЕС, а не в качеството на министър на отбраната, Шарпинг призова към повече реализъм. "В близките 20 години не се очертава отказ на страните от суверенитета им в областта на външната политика и сигурността", посочи Шарпинг, но предрече, че сътрудничеството в тази област ще се засилва.

Представата за отношенията между Франция и Германия не бива да се свежда до няколко момента на разногласия, допълни германският министър, като изтъкна, че двете страни са стъпили на много широка основа от общи позиции.
Още от Форум