Интегрирането на ромите, правосъдието, енергетиката, осъждането на комунизма

Интегрирането на ромите, правосъдието, енергетиката, осъждането на комунизма

Реформата в правосъдието, енергетиката, решаването на демографската криза, интегрирането на ромите и почитането жертвите на комунизма трябва да са основните предизвикателства пред България. Това заяви френският посланик Етиен дьо Понсен в лекция във връзка с изтичането на мандата му.

Дипломатът, който ще продължи кариерата си като представител на Франция в Кения, заяви, че сериозно предизвикателство пред страната ни остава борбата с корупцията и организираната престъпност. Той обаче отчете напредък в полицейската област и регулярните операции, но отбеляза, че и там има още много работа, заради което няма да си тръгне "абсолютно удовлетворен".

"Все още не се говори за прекратяване на механизма за сътрудничество и контрол на ЕК над България", посочи посланик Етиен дьо Понсен.

Мандатът му в София, който започна през лятото на 2007 година, ще се запомни с освобождаването на българските медици в Либия, в което решаваща роля имаше Париж, и активността му по отношение на реформата в съдебната система, която отнесе редица негови критики заради процеса "Борилски". Дипломатът не забравяше да напомни и поет ангажимент от българска страна да бъдат закупени корвети за военноморските сили за милиони долари, сделка, която в крайна сметка не се реализира заради липсата на средства.

Част от личните му впечатления от България можеха да се видят и в блога му на френски и български, където дипломатът в неофициална форма сподели добрите и лошите впечатления на чужденеца, попаднал в страната ни.  

Дьо Понсен коментира още във вторник, че реформата в правосъдната система е приоритетът за страната ни. По думите му Наказателният кодекс е така направен, че да се избягват наказанията за виновните, но промените в него под егидата на правосъдния министър Маргарита Попова са уравновесили нещата.

Дипломатът допълни, че съдебното решаване на случая "Борилски” е било "тест за българското правосъдие и крайният резултат е удовлетворителен".

Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха осъдени общо на 36 години затвор за зверското убийство на студента Мартин Борилски в Париж. Първоначално двамата бяха оправдани в България.

Защитата им се оплака от натиск по делото, нещо, което посланик Дьо Понсен отхвърли.

Дипломатът коментира още, че Франция подкрепя усилията на България да развива ядрената енергетика, но отбеляза, че страната ни е на едно от последните места по енергийна ефективност. Той припомни още, че България е зависима от Русияза природен газ, петрол и ядрена енергетика.

По думите му демографската криза също е много сериозен проблем за България.

На фона на скандала в Европа след решението на Франция да изгони български и румънски роми, дипломатът обяви, че интеграцията на ромите трябва да е основен приоритет. Според него е необходимо да има отделен държавен пост, натоварен с темата. Той коментира още, че не е ясно къде отиват европейските средства, отпускани за интеграцията на ромите.

Той сподели, че се е запознал лично с положението на ромите в Сливен и определи ситуацията като "почти хуманитарна катастрофа". Почти 700 000 роми живеят в България при много тежки битови условия, като част от тях нямат вода, електричество, а улиците в техните квартали са без пътна настилка, каза посланикът. Той отбеляза още, че не е ясно къде отиват средствата, отпускани за интеграцията на ромите.

“Говори се за Десетилетие на ромското включване, а не се вижда къде отиват тези пари“, добави дипломатът.

Според Дьо Понсен приоритет за държавата трябва да е и уважението към миналото и осмислянето на комунистическия период до 1989 г.. Той сподели, че е останал учуден като видял статуя на Тодор Живков в Правец и коментира, че трябва да се говори повече за жертвите на комунизма.

Дипломатът приключи лекцията си с кратък обзор на двустранните търговски отношения. Стокооборотът между България и Франция остава нисък, което се дължи основно на липсата на изграден имидж на България във Франция, каза Етиен дьо Понсен.

Споделяне

Още по темата

Още от България