Интел и Нокиа създават алианс за развитие на мобилните устройства

Американският компютърен гигант Интел и един от световните лидери в поризводството на мобилни телефони – финландската Нокиа, обявиха началото на сътрудничеството си в търсене на съвършено ново мобилно устройство, съобщиха компаниите в съвместно съобщение.

Става въпрос за разработването на абсолютно нова мобилна платформа, която да превъзхожда сега съществуващите съвременни смартфони, преносими компютри и по-евтиния вариант на лаптопа – нетбук, който е и с по-ограничени възможности. Алиансът цели развитието на софтуерно и хардуерно обезпечаване на мобилните интернет услуги.

Двете компания планират също така да създадат съвременна технология за използване на платформите Moblin и Maemo на основата на операционната система Linux.

За първото тримесечие на 2009 г. оперативната печалба на Нокиа падна с 95 на сто от 1.5 млрд. евро за същия период на миналата година до 55 млн. евро. Основна причина за това е резкият спад в продажбите и намалените цени на мобилните телефони.

Финансовата криза не подминава и Интел, чиято чиста печалба за първото тримесечие на настоящата година се е смалила с 55 на сто от 1.443 млрд. долара за същия период на 2008 г. на 647 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?