Сагата продължава

Интелектуалци настояха Класическата гимназия да остане до Женския пазар

Връщането й в "Модерно предградие" било "липса на визия за средното образование в сферата на духа"

Част от сградата до Женския пазар. Сн. Mediapool

Над 100 български учени, университетски преподаватели, писатели, художници, артисти и музикални изпълнители са се включили в подписка против връщането на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил философ" (НГДЕК) в ремонтираната ѝ с европари сграда в столичния квартал "Модерно предградие". Те се обявяват срещу заповедта, издадена в понеделник от министъра на културата Петър Стоянович.

Според участниците в подписката, мястото на гимназия като НГДЕК е единствено в центъра на столицата, а досегашната ѝ отдалеченост е "допринесла за занижаването на критериите за прием и е знак за липса на визия и стратегия за средното образование в сферата на духа".

Критериите за прием в Класическата и визията за образование, както и духът на преподаване, се задават от ръководството на гимназията и е любопитно как местонахождението им влияе, коментират обаче родители, които не са съгласни децата им да учат в окаяната сграда до Женския пазар.

Според заповедта на Стоянович от 17 февруари, учебните занятия в Класическата гимназия трябва да се провеждат в сградата в "Модерно предградие", в която бяха вложени над 2 млн. лв. от европейската оперативна програма "Регионално развитие". В същото време класни ръководители са казали на учениците си от VІІІ, ІХ и Х клас, че в понеделник трябва да отидат на училище в сградата на Женския пазар, а не в "Модерно предградие", тъй като сградата там била опасна.

Ани Димитрова, майка на ученичка от VІІІ а клас, каза, че тяхната класна Марта Методиева е обяснила на децата, че на 17 февруари не бива да ходят в "Модерно предградие", тъй като сградата не била готова и имало паднали тавани и мазилки.

Марта Методиева е дъщеря на Юлияна Методиева от Българския хелзинкски комитет (БХК), която обяви подписката. От БХК се разграничиха като организация от тази инициатива, а председателят ѝ Красимир Кънев обясни пред Mediapool, че въобще нямат нищо общо с това, а Методиева участва като частно лице.

В други паралелки било казано от учителите, че като всяка заповед и тази била предпоследна и до понеделник нещата щели да се променят. Ани Димитрова подозира, че така, манипулирайки децата, ако идния понеделник голяма част от учениците спазят указанията и отидат на училище на Женския пазар, ръководството на НГДЕК ще излезе и ще каже: Ето, децата искат да учат тука, а ни пращат в предградията на София.

Подписалите се срещу връщането на НГДЕК в Модерно предградие настояват Класическата гимназия да продължи да обитава сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар в центъра на София, за която общинската комисия за строителен контрол още в края на декември установи, че е опасна за обитателите и минувачите, а ръководството на училището е предприело само козметични боядисвания.

"НДГЕК е единствената у нас образователна институция за изучаване на древните европейски езици, която безхаберието изостави вече 20 години да пребивава в периферията на столицата", се казва в писмото, изпратено до Министерството на културата от интелектуалците.

Сред тях са писателите Алек Попов, Ани Илков и Георги Тенев, професорите Богдан Богданов, Анна-Мария Тотоманова, оперната прима Александрина Пендачанска, театралните режисьори Явор Гърдев и Александър Морфов, художниците Светлин Русев и Андрей Даниел, актьорите Михаил Билалов и Диана Добрева, както и бивши възпитаници на НГДЕК, сред които и депутатите Борислав Цеков, Мартин Захариев, Корнелия Нинова и Ваня Добрева. Подписи са сложили и журналистите Иван Кулеков от "Шоуто на Слави" и Кирил Вълчев от Дарик радио, който след Юлияна Методиева е единственият пряко засегнат от случващото се в НГДЕК, тъй като е родител на ученик в гимназията.

Други родители обаче, като Ева Иванова, майка на единадесетокласник в НГДЕК, питат дали позицията на подкрепящите подписката интелектуалци е плод на информирано решение и наясно ли са те какви са условията за учене в сградата до Женския пазар.

Въпреки становището на общинския строителен надзор за пожароопасното състояние на сградата до Женския пазар, опасните пукнатини в носещите конструкции и рушащите се покрив и мазилки, Юлияна Методиева "гарантира" пред БНР, че тя е "здрава и солидна".

"Тази сграда я намери заместник-председателят на Столична община Тодор Чобанов. Това временно настаняване е свързано с желанието на предхождащи министри на културата да търсят пари и средства за финансиране на ремонт на ул. "Баба". Това е абсолютен нонсенс при положение, че общината е положила вече усилия и е открила единствената сграда, която няма ученици. Въпреки това около 2 млн. лв. са поискани за ремонт на сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие". Средствата са дадени, ремонтът е направен и точно това е, което взриви всички нас, бивши възпитаници на НГДЕК, изкуствоведи, режисьори и др. за да кажем: "Чакайте, нека да спасим НГДЕК сега да остане в центъра на София. Вече сте намерили сграда на гимназията“, коментира Методиева.

Тя заяви още, че в ремонтираната сграда "има азбестови плочи, които са канцерогенни".

Това обаче се отрича от фирмата изпълнител на ремонта, а комисия по строителния контрол е издала разрешително за ползване на зданието в "Модерно предградие", което означава, че то не е опасно.

Явно заповедта на Стоянович за ползване на предишната сграда на НГДЕК, вместо да сложи край на споровете за мястото на Класическата гимназия, ги нажежи още повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество