"Интелинюз": Бизнесменът Пеевски контролира българските служби

"Интелинюз": Бизнесменът Пеевски контролира българските служби

Бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева признава, че българските служби за сигурност са контролирани от бизнесмена с противоречива репутация Делян Пеевски. Признанието се чува от записан разговор, публикуван от разследващия сайт "Биволъ" на 23 октомври. Тази новина е публикувана в сайта "Интелинюз" (Intellinews.com), част от бизнес изданието "Emerging markets", което отразява световните бизнес и политически новини.

Сайтът е базиран в Лондон и Бостън и се използва от повечето големи медии, специализирани във финансовия сектор. Това е поредно доказателство, че аферата "Яневагейт" отдавна е прекосила границите на България и има значително влияние върху репутацията на държавата.

"Интелинюз" припомня още, че аферата е започнала през 2015 година, а записите са показали намесата на олигарси и политици върху делата на българската съдебна власт. В един от разговорите Владимира Янева казва, че българските служби "не са на Бойко, а на Делян.", пише сайтът. В публикацията се допълва, че в други записи Янева е казвала, че Борисов и Пеевски винаги са играели заедно, а службите са на ДПС.

Висшият съдебен съвет (ВСС) проведе проверка на записите и накрая я приключи случая с аргумент, че записите са били манипулирани. От друга страна "Биволъ" поръча независима експертиза в авторитетна лаборатория, която показа, че съдържанието на разговорите не е било променяно допълнително, пише "Интелинюз".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?