Интензивното отделение в Педиатрията е обновено от дарители и отново работи

Интензивното отделение в Педиатрията е обновено от дарители и отново работи

Интензивното отделение на Детската болница "Проф.д-р Иван Митев" отвори врати след ремонт, извършен с дарения и подкрепата на доброволци. През тази седмица то ще приема пациенти като пулмологично отделение, а от 3 февруари се възстановява дейността му като интензивен сектор, като е преодолян кадровият дефицит от края на миналата година. Това стана ясно в понеделник при представяне на обновеното крило.

Болницата беше принудена да затвори интензивното си отделение в края на миналата година заради липсата на анестезиолози. След случая с починалото тригодишно дете, за смъртта на което родителите обвиниха лекарка от болницата, двама от тримата анестезиолози подадоха молби за напускане.

Двама анестезиолози ще започнат работа в отделението, но все още има трудности със сестрите.

От гражданската инициатива "За Доброто" успяват да съберат средства за ремонт на отделението и да го обновят със собствен труд. Ремонтът е дело на група от родители и доброволци, които преди половин година ремонтираха Нефрологичното отделение в същата болница. Ремонтът отново е осъществен изцяло с дарения – на труд, уреди, материали, пари. 

Този път се включиха над 30 души, които в продължение на няколко седмици работеха безвъзмездно – боядисваха, поправяха електрическата мрежа, сглобяваха шкафове и мебели, рисуваха... Чрез дарения бяха осигурени 3 нови климатика, 2 нови хладилника за медицинските препарати, щори за междуболничните боксове и за прозорците, инфузомат, 40 комплекта детско спално бельо.

В дарителската сметка бяха събрани 22 000 лв. от 76 дарители от България и чужбина, като с тези пари бяха финансирани професионалната шпакловка, замазка и боядисване, подмяната на лайсни и плочки, закупуването на мебели и обзавеждане. С част от дарените средства бяха закупени 4 педиатрични легла, 4 антидекубитални матрака, стол за вземане на кръв, стойки за системи, шкаф за лекарства и препарати, екран за преглед на рентгенови снимки, апарат за кръвно налягане и пулсов оксиметър. За пръв път детското интензивно отделение ще има интраосална машина за поставяне на венозен източник. 

Инициаторите споделят, че голяма част от дарителите са пожелали да останат анонимни. Останалите в дарителската сметка пари ще бъдат използвани за следващите ремонти в детски болници, които Проект #за доброто замисля. В най-скоро време предстои да започне ремонтът на Отделението по чревни паразити към Инфекциозната клиника в болница "Св. Георги" в Пловдив. 

Инициаторите от Проект #за доброто обещаха, че ще продължат да подобряват условията в единствената у нас специализирана детска болница "Проф. д-р Иван Митев", в която крайно необходимите ремонти се бавят от години заради хроничния недостиг на средства.  

Споделяне

Още по темата

Още от България