Интерес към тристайните жилища в столицата бележи старта на 2018 г.

Интерес към тристайните жилища в столицата бележи старта на 2018 г.

Сделките с тристайни жилища растат и вече достигат дела на покупките на двустайни апартаменти в София. Това показват данните на "Имотека". Агенцията е част от най-големия холдинг в сферата на недвижимите имоти у нас "Ей Джи Кепитъл". Компанията очаква интересът към апартаментите с три стаи да се задържи до края на годината.

Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството. Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за апартамент на близо 30% от клиентите, посочват от компанията.

"Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след пет, и след десет години, когато семейството им може да се е разширило с нов член", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Тя допълни, че данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.

Най-търсени за този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и "Витоша".

Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро. В традиционно престижните "Изток", "Изгрев", "Лозенец" и в центъра цените на жилищата с две спални достигат 300 000 – 350 000 евро.

В кв. "Младост", който е традиционен избор за младите двойки, средните цени на тристайните апартаменти са около 150 000 евро.

През последните месеци отчитаме увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. "Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишават", коментира Люба Атанасова.

Според експертите на компанията все още влияние имат и т.нар. двойни сделки. Собствениците продават настоящия си апартамент и със средствата от него купуват друг, в общия случай по-скъп имот. Тук причините са две – увеличаване на квадратурата или повишаване на качеството на живот. И в двата случая това са семейства с деца. Такива са 80 на сто от сделките, сключени чрез "Имотека".

Почти 30% от клиентите търсят възможност за по-добра среда за живеене и се ориентират към райони с повече зелени площи, по-голяма сигурност, добра транспортна обезпеченост и възможност за оформяне на подходящ социален кръг - собственици със сходни ценности.

"Всеки човек асоциира себе си с жилището, което обитава, и затова хората държат домът да отговаря на изискванията и качеството им на живот", посочва Люба Атанасова.

По думите ѝ важен критерий при покупката на жилище остава разпределението на стаите и тяхната големина. Купувачите трудно биха направили компромис с нефункционална кухня или малка дневна например. Бъдещите собственици свързват комфорта и уюта в дома си с наличието на пространство, повече на брой и по-големи стаи. Почти всички апартаменти с повече от една спалня, се купуват за лично ползване, а не за инвестиция, посочват от "Имотека".

Споделяне

Още от Бизнес