Интересът на руснаци към български имоти е спаднал четири пъти

Интересът на руснаци към български имоти е спаднал четири пъти

Броят на сделките за покупка на недвижими имоти в България от руснаци е намалял четири пъти за последната година, съобщи БТА, като цитира Александър Романенко, президент на Международна федерация за недвижими имоти.

Той уточни, че се позовава на данни от неговата фирма, която работи на международния пазар от 15 години. Романенко очаква през следващата година нивата на сделките да запазят параметрите от тази година.

Сред основните причини за намаляването на броя на сделките е обедняването на руснаците около два и половина пъти за тази година, не само заради курса на долара към рублата, но и заради намаляването на оборотите на средния и малкия бизнес, коментира Романенко. 

Той съобщи, че руснаците, които са притежавали повече от един недвижим имот в България, вече искат да продават, за да получат допълнителни средства за бизнеса си. 

По данни на Романенко около 400 000 руски граждани са собственици на имоти в България, като на вторичния пазар по негова лична оценка са 20 на сто от тези имоти. Сделките обаче не са много, защото цените на имотите в България са паднали, а руснаците не искат да продават по-евтино. 

Пред журналисти Романенко отбеляза, че при покупка на имот през миналата година у нас руснаците пренасочват интереса от морските курортите към градовете, където има повече удобства за целогодишно живеене.

Сред тях са Варна и особено Бургас, София също е в центъра на вниманието, защото хората вече се интересуват и от възможността да инвестират в доходна недвижимост. Към момента няма тенденция на обособяване на изцяло руски квартали в български градове, но Романенко не изключи и това да се случи. 

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?