Интермодалният терминал в Пловдив ще заработи през 2016 г.

Подписването на договора за строежа на интермодален терминал в Пловдив

Интермодалният терминал в Пловдив се очаква да заработи през 2016 г. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Петър Киров след подписването на договора с изпълнителите на обекта.

Правителството на Пламен Орешарски забави с година сключването на договора със строителя "Трейс Груп Холд" и на практика превърна проекта рисков за изпълнение, защото се финансира със средства от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Причината беше новата визия на транспортното министерство за развитие на интермодалните превози. По думите на транспортния министър Данаил Папазов, казани при встъпването му в длъжност, страната ни има нужда от три интермодални терминала в София, Варна и Видин.

Година по-късно очевидно позицията е променена и заместникът му Петър Киров обяви, че това е първата публична инвестиция в реално изграждане на интермодален терминал. "Досега само се говореше за такъв вид терминали, имаше стратегии, но не се предприемаха никакви реални действия. Само по себе си всяко пристанище е интермодално, но що се отнася до вътрешността на страната, такива няма", каза Киров.

Комбинираните превози ще улеснят потребителите. Това е проект, имащ геостратегическо и икономическо значение, както в национален, така и в общоевропейски план, каза Милчо Ламбрев, изпълнителен директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). По думите му основната цел при реализирането на проекта е оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт, за да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на ЕС.

Проектът

Интермодалният терминал ще се изгради на гара Тодор Каблешков, която е част от жп възел Пловдив. Гарата е разположена на магистралната жп линия София - Пловдив, като самата площадка ще се разположи от северната страна на гарата в землището на село Златитрап в местност Камиша в община Родопи.

Подходът на автомобилите към терминала ще бъде от запад, като включването ще става директно в републиканската пътна мрежа по направлението Пловдив - Пещера без да се преминава през населени места, за да не се създават предпоставки за произшествия.

Върху площ от 71 450 кв. метра ще бъдат изградени - терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно. Ще има и площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товари.

Ще бъде построена и административна сграда за обслужване на клиентите, сграда за митнически контрол и митнически склад, паркинги за товарни и леки автомобили и контролно-пропусквателен пункт.

Строителите

Изпълнител на обекта е "Трейс Груп Холд". Договорът с тях е за 8.57 млн. лв. без ДДС. Надзорът ще се осъществява от консорциум "Рубикон-Тест" срещу 448 950 лв. без ДДС.

Договорът за строителство включва 5 месеца за проектиране и 12 месеца за изграждане. Така в края на 2015 г. страната ни ще има модерен интермодален терминал, каза Петър Киров.

Очаква се около 70 души да бъдат ангажирани при изграждането на терминала, а след като започне да работи ще бъдат открити 25 нови работни места.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?