Чии са окупиралите Крим войници без опознавателни знаци?

Интернет доказа, че Путин и Лавров лъжат

Интернет доказа, че Путин и Лавров лъжат

Чии са хилядите войници, на практика окупирали всички ключови места на Кримския полуостров – част от суверенната украинска държава? Малцина се съмняват, че става дума за части от руската армия, макар те да се движат маскирани и без опознавателни знаци (не всички, както ще видите след малко). За това говорят руските униформи, оръжие, камиони и джипове.

Руските власти обаче говорят друго. Във вторник лично президентът Путин, попитан на пресконференция чии са войниците, отговори, че са "местни сили за самоотбрана", а не руски войници. Приликата в униформите обясни с това, че в постсъветското пространство по принцип униформите си приличали, а и човек можел да си купи каквито иска униформи в магазините.

В сряда министърът на външните работи Сергей Лавров пък обясни на пресконференция в Мадрид, че става дума за отряди за самозащита на руснаци Крим. Той обясни, че Русия не може да нарежда на частите, превзели администрацията и инфраструктурата на Крим и обкръжили украинските военни бази там да се приберат, защото това са "сили за самозащита" и не се подчиняват на Москва.

Множество свидетелства, разпространени в интернет, обаче вече недвусмислено доказват, че руските власти лъжат най-безочливо.

Украинската телевизия Ukrstream, например, излъчи видеоматериал, заснет от нейни репортери на летището край град Керч.

В потресаващ със съдържанието си разговор командирът на подразделение войници, пристигнали с камиони на летището, дълго време отказва да отговори на въпроса откъде са. В края на краищата (на 3-та минута и 20-та секунда на записа) признава, че са "руски военнослужещи".

На сайта на Радио "Ехото на Москва" пък може да се види как няколко маскирани и тежко въоръжени войници разбиват трафопост, за да изключат тока на щаба на военноморския флот на Украйна в Севастопол

Докато войниците "си вършат работата" камерата случайно открива върху униформата на един от тях опознавателен надпис, който той в бързината или поради немарливост не е откъснал. На него се разчита: "Редник Досанов.А.М.

Арман Досанов бе открит в социалната мрежа. Както и можеше да се очаква, той се оказа не активист на измислените "сили за самоотбрана на рускоезичните жители на Крим", а военнослужещ от частите със специално предназначение към Главното разузнавателно управление на руската армия в руската Саратовска област, пише "Ехото на москва". И припомня, че още на 24 февруари се говореше за изпращането на специални подразделения от Поволжието в Крим.

"Крим е завладян от руски войски, а не от някакви извънземни или натовски войски. Само една страна в света обяви планове за пращане на войски в съседна държава и тихомълком го направи. На официално ниво отричат този очевиден факт, само за да не предизвикват още по-голямо международно възмущение", пише руската медия.

Тя припомня, че нещо подобно в руската история вече се е случвало. През ноември 1994 година проруски настроени сили в Чечения щурмуваха Грозни, намиращ се тогава във властта на Джохар Дудаев. Държавната пропаганда уверяваше, че самите чеченци се опитват да възстановят конституционния ред в републиката си. Скоро обаче се изясни, че ядрото на тези сили са били войници от руската армия, намиращи се или "в отпуск", или командировани във Федералната служба за сигурност. После на московските политици им се наложи да летят в Грозни, за да се опитат да освободят пленените или поне да върнат телата на загиналите. С това се занимаваха опозиционни политици и правозащитници, тъй като официалните власти се отрекоха от войниците, хвърляйки ги на произвола на съдбата. На днешните служители в силите за специално предназначение за този позорен епизод в отечествената военна история навярно не са им разказали, пише "Ехото на Москва".

В интервю за агенция Асошиейтед прес в сряда украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския президент за сегашната криза и заяви, че Владимир Путин е този, който действа извън закона. Той посочи разположените в Крим руски сили и заяви, че е неразбираема причината за руско военно присъствие.

"И е кристално ясно, че това е наредено лично от президента Путин. Това е украинска територия и Русия иска да заграби контрола над Крим. Но подчертвам отново, ще направим всичко възможно да си върнем контрола над украинската територия. Руските военни трябва да се приберат в казармите си", заяви Яценюк.

Според него случилото се в Крим е противоконституционно и "прилича на преврат, подкрепен от руското правителство и руската армия".

"Украинското правителство е легитимно. И позволете ми да напомня на господин Путин, че това правителство бе подкрепено от конституционно мнозинство от украински депутати с 371 гласа. Ние сме легитимни и трябва да изпълняваме отговорностите си. И силно препоръчваме на нашите руски партньори да развият отношения с новото украинско правителство", посочи Яценюк.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?