Интернет-доставчиците да се превърнат в полицаи

Интернет-доставчиците да се превърнат в полицаи

Доставчиците на Интернет да следят клиентите си, които използват нелицензиран софтуер, теглят музика и свалят филми от торент-тракери. Това предложение отправиха представители на Международната федерация на звукозаписната индустрия във вторник, след като подписаха с вътрешния министър Цветан Цветанов меморандум за разбирателство и сътрудничество за противодействие на интелектуалното пиратство. Освен представителите на звукозаписната индустрия към споразумението се присъединиха и от Сдружението на издателите на бизнес софтуер.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче бе предпазлив в изказването си по въпроса и каза, че подобни мерки трябва да се обсъдят с обществото, преди да бъдат въведени.

Авторите на идеята да превърнат доставчиците във виртуални полицаи предлагат на нарушителите първоначално да бъде отправяно предупреждение, а ако незаконното ползване на съдържание продължи, да им бъдат налагани и санкции.

Според последните промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) доставчиците се задължават да пазят всички трафични данни, които постъпват при тях, за период от една година. При поискване от полицията скокът може да се удължи с още шест месеца. Властите нямат право да изискват разпечатки за престъпления, свързани с авторски права, което по закон е и използването на торент-тракерите за нелегални филми и музика.
България е на първо място по Интернет-пиратство в Европейския съюз, съобщи Франсис Мур, изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия, който лансира спорната идея.

Данните показват, че от 2008 г. са загубени над 100 000 работни места в творческия сектор в ЕС. Според Мур, ако Интернет-пиратството продължава да се развива, през 2015 г. хората, загубили работата си в творческия сектор на общността, ще бъдат 1.2 милиона.

Георг Хернлебен, европейски директор на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, добави, че над 60 процента от софтуера в България е нелицензиран.

Явно имайки предвид съпротивата на гражданското общество при прокарването на промените в Закона за електронните съобщения, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че подобни промени трябва да бъдат консенсусни с гражданското общество и с политическите сили. "Смятам, че изработването на подобни законодателни мерки трябва да стане от съвместната работа на гражданското общество, на представителите от този бранш и на институциите, които трябва да защитават интелектуалната собственост", добави министърът.

Споделяне

Още от България