Интернет измества всички останали медии в Русия

Половината от руснаците на възраст над 18 години ползват интернет, показва социологическо проучване, публикувано в сряда. За една година ръстът е 15%, а за същия период всекидневната аудитория на руската мрежа е нараснала с 22% до 44.3 милиона души (38% от населението над 18 години). По данни на Euromonitor International и TNS за март 2012 г., 76% от потребителите на руската мрежа са ползвали интернет всеки ден, съобщава онлайн изданието на в. "Ведомости".

По размер на интернет аудиторията Русия заема първо място в Европа и шесто в света. В топ пет на страните с най-много интернет-потребители са Китай, САЩ, Япония, Индия и Бразилия. При това достъпът до интернет в Русия е значително по-малък от равнищата в Западна Европа – 49% в сравнение със 78% средно за Европа.

99.7% от средноседмичната интернет аудитория в Русия или 30.9 милиона човека ползват социалните мрежи, сочат данни на Comscore. Руските потребители прекарват в социалните мрежи средно по 12.8 часа месечно. Това е най-високият показател в света. Световните потребители на глобалната мрежа прекарват средно около 5.9 часа в социалните мрежи.

Интернет е най-ползвана медия в Русия, изпреварвайки дори телевизията, при възрастовите групи до 45 години. Като цяло сред хората до 54 години телевизията е все доминираща медия.

34% от руските потребители на интернет през март са влизали в мрежата чрез мобилни устройства. Обемът на интернет- рекламата е нараснал през 2011 г. с 56% до 42 млрд. рубли. В същия период рекламите за телевизия са се повишили с 18%, за радио – 15%, а за печатни медии – 6%.

Обемът на пазара на уеб-разработки през 2011 г. е нараснал с 35% до 11-12 млрд. рубли.

Обемът на руския пазар на мобилни приложения през 2011 г. съставлява стотици милиони долари, а всяко трето приложение, ползвано от руски потребител, е руска разработка.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?