Интернет навърши 20 години

Интернет навърши 20 години

Създаден първоначално за нуждите на американската армия, за 20 години интернет вече се ползва от 1.3 милиарда души, преценяват експертите. През март 1989 г. започва техническото развитие на "Уърлд Уайд Уеб" - световната мрежа.

Интернет обаче е на значително повече от 20 години . Още в средата на 60-те години се полагат основите на съвременната глобална мрежа. Военните в САЩ искат да създадат и правят компютърна мрежа за предаване на данни с максимална сигурност, като пренасянето на данни да е възможно дори след ядрен удар. Ражда се "Арпанет", мрежа само от няколко компютъра.

По-късно тя започва да се разраства скришом. Университетите и научните работници я откриват за работата си, защото така могат без големи усилия да поддържат връзка помежду си, без да се съобразяват с държавните граници.

Бащата на интернет е компютърният специалист Тим Бърнърс-Лий. Докато работи в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария, през март 1989 г. той пише документа с непретенциозното заглавие "Управление на информацията: едно предложение".

Бърнърс-Лий разработва след 1989 година всичко необходимо за създаването на страници в интернет и извикването им. Той програмира и първия мрежов сървър, който може да съхранява документи за световната мрежа. Изобретява и първия браузър. На Бърнърс-Лий му хрумва и идеята за свързване на документи помежду им - по този начин са изобретени линковете.

Интернет и сега функционира както преди 20 години с някои огромни разлики. Днес има мултимедийни елементи: музика, фотоси, графики, видеозаписи и игри. Нещо немислимо преди две десетилетия.

Тим Бърнърс-Лий не забогатява от интернет. От 1993 година достъпът до световната мрежа е безплатен. Вероятно обаче именно това се оказва ключ към успеха: ако ученият бе поискал огромни лицензионни такси, интернет може би никога нямаше да придобие такава популярност.

Науката вдъхнови създаването на интернет. 20 години по-късно световната паяжина се отплати, като преобрази и самата наука, и света, пишат сп. "Икономист" и в. "Дейли телеграф".

Навръх рождения ден на интернет, организацията "Репортери без граници" публикува ежегодния си списък с "врагове на интернета". В него влизат 12 страни: Бирма (Миянма), Виетнам, Египет, Иран, Китай, Куба, Саудитска Арабия, Северна Корея, Сирия, Тунис, Туркмения и Узбекистан.

Освен това в списък на страните, намиращи се под наблюдение от защитниците на свободата на словото, попадат единадесет държави: Австралия, Бахрейн, Беларус, Зимбабве, Йемен, Малайзия, Обединените Арабски Емирства, Тайланд, Шри Ланка, Еритрея и Южна Корея. Австралия възнамерява да пусне национална система от уеб филтри, а Южна Корея, въпреки че е под наблюдение, е смятана за една от най-обхванатите от интернет страни в света.

Авторите на документа съобщават, че в света в момента съществуват минимум 69 "кибердесиденти", които са изолирани от обществото заради своите изказвания в мрежата.

Споделяне

Още от Свят