Интернет остава химера за повечето български училища

Все още не е ясно кога всички българските училища ще бъдат свързани чрез Интернет, въпреки че съдебните спорове относно обществената поръчка за изграждането на националната комуникационна мрежата бяха прекратени. Това стана ясно в четвъртък на съвместна пресконференция на БТК и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

До момента само 1000 училища имат достъп до виртуалното пространството, въпреки че до края на годината във всичките 3000 училища трябваше да има Инернет мрежа.

Изпълнението на проекта се бави повече от година и на практика възможността да бъде завършен в срок е нищожна.

Договорът за Интернет свързването на училищата бе подписан в края на миналата година, а малко след това бе спрян след като загубилият конкурса консорциум "Национална образователна Интернет мрежа" (НОИМ) подаде жалба в съда.

Наскоро обаче победителят "Училища Онлайн", в който участват БТК, Телелинк, Парафлоу Комуникейшънс  и Ларексо и който ще изгради мрежата, и НОИМ сключиха извънсъдебно споразумение. Така свързването на останалите над 2000 училища в мрежа най-после може да продължи.

Сроковете и стойността на завършване на проекта ще станат ясни, след като

образователното министерство предостави списък на училищата и вида на услугите, които консорциумът трябва да осигури, обясни главният изпълнителен директор на БТК и председател на "Училища Онлайн" Мартин Щауб.

За тази година по Националната програма за въвеждане на информационните и комуникационните технологии в училищата бяха  предвидени 8.3 милиона лева, уточни председателят на ДАИТС Пламен Вачков.

Преди две седмици той отрече агенцията да има каквато и да било вина за закъснението на проекта.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?