Интернет портал ще съветва бизнеса за европроекти

Безплатни съвети и информация за начините за финансиране на бизнеса от европейските фондове ще предоставя интернет портал, който ще бъде открит до дни. Това съобщиха в понеделник неговите инициатори. Порталът се създава по програмата EUGA (European Union Grant Advisor), която е инициатива на "Майкрософт", обясни Деян Иванов, консултант по проекта.

Достъпът до портала ще е без такса и компаниите ще могат да получават информация както за оперативните програми на България, така и за други инициативи, пряко финансирани от Европейския съюз. Малкият и средния бизнес ще научават и за възможностите за мостово финансиране, ще има и връзки с консултантски фирми, които ще помагат в подготовката на проектни предложения, като за това също няма да се плаща такса, ако проектът не бъде одобрен за еврофинансиране.

Иванов посочи, че над 90 процента от проектите, които EUGA подпомага в 19 държави от ЕС, са успешни.

Около една трета от средствата, получени по европейски програми, които са свързани с иновации, отиват за информационни и комуникационни технологии и за обучение на персонала за работа с тях, посочиха от "Майкрософт". От тези суми около 5 процента са за покупка на техен софтуер, което и провокира интереса на компютърния гигант.

За изпълнението на програмата EUGA в България, в понеделник подписаха споразумение Министерството на държавната администрация и административната реформа, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Българска стопанска камара, Българската търговско промишлена палата, БТК, Банка ДСК "Райфайзенбанк", "Уникредит Булбанк".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?