Интернет ще казва къде дебнат камерите на Пътна полиция

Вече не само табелите по пътя ще предупреждават за видеокамери

След около месец водачите на автомобили ще могат да виждат в интернет на кои места по пътищата ги дебнат камерите на Пътна полиция, които ако засекат нарушение, веднага пращат електронен фиш на неспазващите правилата за движение шофьори. Това е част от проекта за електронно правителство наред с таблетите, с които бяха оборудвани катаджиите и които позволяват бърза проверка на водачите и автомобилите им, каза пред БНТ шефът на Пътна полиция комисар Антон Антонов.

 

Към момента в страната има 24 стационарни и над 130 мобилни видеокамери. Те заснемат всеки автомобил, превишил с повече от 11 км. позволената в съответния участък скорост, както и други нарушения като неправилно изпреварване и минаване на червен светофар. Мобилните камери са монтирани в полицейски коли без надписи, сменят местата си и по-често точно те пращат електронни честитки на нарушителите.

 

Вече местоположенията на сменящите се на всеки месец мобилни камери ще се публикуват в интернет.

 

"Това ще е една таблица с GPS координати, точна позиция на уреда, контролирана скорост - най-вероятно и контролиран показател", обясни комисар Антон Антонов.

 

Бъдещият сайт няма да показва местоположението на мобилните камери в реално време, а според плана.

 

"Целта на разполагането на стационарните и автоматизираните техническите средства не е да се налагат наказания, а да предпазват да не нарушават правилата", коментира Антонов.

 

Основно разполагането на мобилното видеонаблюдение става върху най-опасните пътища. Сред най-тежките в страната е подбалканския път София-Бургас и особено участъкът между Клисура и Сопот.

 

"Тези технически средства към днешна дата нямат опцията за заснемане на нарушения през нощта, т.е. през тъмната част от денонощието", коментира инсп. Живка Иванова - сектор "Пътна полиция", ОДМВР - Пловдив.

 

За да бъде избегната корупция или грешки, информацията от мобилните и стационарните видеокамери се копира на няколко места. Така няма начин да се разминете с глоба, тъй като снимката остава в масивите 10 години.

 

"Веднъж в камерата, лаптопа, на магнитен носител в дирекцията и на хартия", уточни инсп. Мирчо Мирянов - сектор "Пътна полиция", ОДМВР-София, видеоконтрол с. Мирково.

 

След внедряването на стационарните и мобилните камери, заловените любители на високите скорости са с около една трета повече от преди. Заради минималната човешка намеса от Пътна полиция отчитат тенденция на все по-малко съдебни решения в полза на шофьори, които са оспорвали фишовете-честитки, допълва телевизията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?