Интерпол прие за свой член Държавата Палестина

Интерпол прие за свой член Държавата Палестина

Интерпол прие за свой член Държавата Палестина при гласуване на генералната си асамблея в Пекин, предадоха световните агенции.

"Държавата Палестина и Соломоновите острови вече са държави членки на Интерпол", обяви в Туитър международната полицейска организация, цитирана от Ройтерс.

За момента няма коментар по решението от страна на израелското външно министерство, което по-рано заяви, че израелските усилия за отлагане на гласуването за следващата година са се провалили.

Аргументите на Израел са, че Палестина не е държава и не отговоря на изискванията за членство в Интерпол. Съгласно временните израелско-палестински мирни споразумения, палестинската автономна власт разполага с ограничено самоуправление в окупираните територии - Западния бряг на р. Йордан и ивицата Газа.

"Тази победа стана възможна поради принципната позиция на мнозинството членове на Интерпол", отбеляза в изявление палестинският външен министър Рияд ал Малки. "По този радостен повод Държавата Палестина отново заявява ангажимента си да изпълнява задълженията си и да съдейства в борбата с престъпността и за утвърждаване на върховенството на закона", допълни Малки.

Организацията за освобождение на Палестина съобщи в Туитър, че в подкрепа на палестинското членство са гласували над 75 процента от членовете на Интерпол.

Палестинските власти подадоха заявка за членство в Интерпол през 2015 г. Както съобщиха тогава медиите, с тази стъпка палестинското правителство разчита да върне политическите бегълци, обвинени в Палестина в корупция, за да бъдат съдени според палестинските закони.

През 2012 г. Общото събрание на ООН повиши статута на палестинската власт в международната организация до "страна нечлен", каквато е Ватиканът.

Тази крачка не доведе до пълноправно членство в ООН, но имаше значителни правни последици, даващи на палестинците достъп до международни институции, ако поискат да членуват в тях.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?