Интерпол залови поръчителя на бомбените атентати в Плевен

Поръчителят на шест от бомбените атентати в Плевен през 2000 година - Валентин Георгиев, с прякора Жълтия, е бил заловен от Интерпол и се намира в екстрадиционен лагер в Испания, съобщи БТА.

Георгиев е арестуван в Аликанте, Валенсия, с фалшиви документи за самоличност на името на сръбския гражданин Ердан. Районният съд в Плевен е изпратил всички необходими документи за екстрадицията на арестувания.

Валентин Георгиев е главен подсъдим в процеса за тероризъм, насрочен за утре. Тъй като не е в България, ще бъде съден задочно.

На делото ще бъдат организирани очни ставки между другите двама подсъдими - Николай Найденов и Йордан Иванов, и свидетели. Вече са представени веществени доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства. Записи на телефонни разговори между тримата бомбени атентатори според Районната прокуратура доказват престъпната дейност на групата.

Разследването, в което участва НСБОП, е установило, че през 2000 година Георгиев е поръчал, а двамата му съучастници са извършили шест взривявания на движима и недвижима собственост на полицаи, бизнесмени и спортни деятели от Плевен. Бомбите са застрашили живота на много хора.

Делото продължава втора година и е пред приключване. Вероятно съдът ще се произнесе с присъда през септември, когато на подсъдимата скамейка се очаква да се яви и главният подсъдим Георгиев.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?