Интерпол знае за 241 българи-фалшификатори на пари

241 българи са замесени във фалшифицирането на пари, съобщи днес шефът на Интерпол Хесус Мира, който е на посещение в България. Сънародниците ни били засечени след общо 264 запитвания, отправени към международната полицейска, от държави, в които са задържани фалшификатори на пари.

38 са българите, които фигурират в "червения списък" на Интерпол за най-издирваните престъпници, съобщи пък шефът на бюрото в София Петър Христов.

В "червения списък" имало общо над 6000 души, като бройката на издирваните опасни бандити, се променя постоянно, обясни още Хесус Мира.

Има много наши опасни престъпници в света и настояхме тези хора да бъдат по-бързо издирвани, каза главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Със съдействието на Интерпол в България миналата година са върнати 15 наши сънародници, през 2001 г. - четирима, а през 2000-та - трима.

Преди края на тази година българското бюро на Интерпол ще бъде свързано с новата система на комуникация между отделните държави, в която сега са включени 40 страни. Тя ще позволи да се разменят образи в реално време и бързо да се иска и получава информация, обясни Мира.

По време на разговора си с Хесус Мира ген. Борисов е споделил идеята си Академията на МВР да играе важна роля в международното сътрудничество и да подготвя кадри в борбата с тероризма и компютърните престъпления.

Хесус Мира отбеляза, че в рамките на посещението си у нас е разговарял с премиера Симеон Сакскобургготски в присъствието на главния секретар на МВР Бойко Борисов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: