Интервенция на зърнения пазар тази година надали ще има

Заради очакваната висока цена на пшеницата, тази година вероятно няма да се наложи прилагането на интервенционния механизъм на зърнения пазар. Това коментира в понеделник народният представител от НДСВ и бивш зам.-министър на земеделието Бойко Боев пред Mediapool, по повод одобрените миналата седмица поправки в Закона за съхранение и търговия със зърно. Те премахнаха Държавния резерв като интервениращ орган на зърнения пазар.

Така се отпушва прилагането на отдавна приети наредби на министерството на земеделието и горите, в които са разписани механизмите за държавна намеса на зърнения пазар. Те обаче са предвидени да се прилагат, когато цените на пшеницата паднат прекалено ниско и интересите на производителите трябва да се защитят, обясни Боев. А тази година се очаква пазарната цена на житото да е висока заради пороите и прогнозираните ниски добиви, допълни той.

Ако все пак се наложи намеса на държавата през тази година, тогава ще трябва да се направят и корекции в Закона за подпомагането на селскостопанските производители. Причината е, че в момента той предвижда до 1 март Министерски съвет да е одобрил списъците със стоките, които ще се интервенират на пазара за определен срок, в конкретни количества и при дадени цени. За тази година това не е направено. За да се задейства интервенционният механизъм още сега, трябва датата 1 март да се промени например на 1 септември, за да може дотогава кабинетът да вземе решение например, че до 31 декември ще се изкупят 300 хил. т зърно с хлебопекарни качества при цена Х, обясни Боев.

Общо 276 886  дка са унищожените земеделски площи в цялата страна до момента, сочи справката на дирекция “Растениевъдство”, съобщиха в понеделник от Министерството на земеделието и горите. 118 544 дка са окончателно унищожените площи с пшеница, 78 119 дка - с маслодаен слънчоглед, 35 899 дка - с царевица за зърно, и 28 157 дка - с есенен ечемик.

Подобно предложение обаче може да се обмисли едва след преполовяването на закъснялата вече жътва, защото тогава ще се види какви количества при какво качество може да се очакват като реколта. Тогава Министерски съвет ще може да вземе адекватно решение дали да се подпомогнат производителите в изкупуването на пшеница, коментира НДСВ-депутатът.

Той изрично обясни, че този интервенционен механизъм трябва да се финансира от националния бюджет, докато Интервенционната агенция, която се структурира към Разплащателната агенция за европарите в земеделието, ще заработи от 1 януари 2007 г. с онези 388 млн. евро, които Европейският съюз ще дава за подкрепа на селските ни стопани.

Тъй като Интервенционната агенция ще оперира с европейски пари, стоката, която тя ще закупува – независимо дали ще е зърно, месни, рибни или други продукти, ще бъде собственост на Европейския съюз, който ще решава как да се борави с тези количества.

 

Споделяне

Още от Европа