Интригата за балотажа в София остава

Четири дни преди местните избори, когато социологическите агенции излизат с прогнози, най-близки до реалните, остава неясно дали лидерът на ГЕРБ и кандидат за втори кметски мандат в София Бойко Борисов ще спечели на първи тур. Ако има балотаж, не е ясно дали срещу него ще се изправи кандидатът на ДСБ и СДС Мартин Заимов или кандидатът на БСП Бриго Аспарухов.

В 5 големи града на страната е възможно да няма балотаж, прогнозира в сряда директорът на МБМД Мира Янова, която представи национално представително изследване за периода 19-23 октомври т.г.. По думите ѝ втори тур е много вероятно да няма в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Ако Бойко Борисов повтори резултатите си от кметските избори през 2005 г., той ще спечели още на първия тур, каза Мира Янова. Според проучването в момента 25-26 на сто от имащите право на глас софиянци са заявили, че ще дадат вота си за сегашния кмет. Това прави 260-270 хиляди души. Общо в столицата очакваната избирателна активност е 40 на сто или това са около 400 хиляди души, което гарантира победа на Борисов още на първия тур.

Според Мира Янова кандидатът на БСП Бриго Аспарухов като цяло изостава от Мартин Заимов, негативни са тенденциите и за общинската листа на БСП в София. МБМД дава преднина на десния кандидат с 7.7 на сто подкрепа, а левият е на трето с 7.1. Изходът на битката между Заимов и Аспарухов е труден за прогнозиране заради стагнацията на кампаниите на БСП и десния алианс, коментира Янова, според която е достигнат праг, който трудно може да бъде надскочен.

Според проучване на “Галъп”, правено в периода 17-22 октомври и публикувано във в. “24 часа”, 49.5 % от твърдо решилите да гласуват софиянци ще пуснат бюлетина на Борисов. Според агенцията избирателната активност ще е 40 на сто. При това положение Борисов ще бъде избран още на първи тур. При по-слаба активност, обаче, ще има балотаж. Към момента кандидатът на “Алианс за София” е втори със 17.2 процента, следван от претендента на БСП със 16.1%.  Около ¾ от електората на БСП в София заявяват твърдо, че ще отидат да гласуват. Зад Заимов засега са около 80 на сто привържениците на ДСБ и едва 50 на сто от тези на СДС, според данните на “Галъп”.

Досегашният кмет на София ще спечели 48.5% от гласовете на софиянци, показва представителното за столицата изследване на "Алфа рисърч", проведено от 20 до 23 октомври и публикувано във в. “Дневник”.

Борисов се доближава до нужните 50%, за да спечели от първия тур, но по-вероятно е да отиде на балотаж срещу Бриго Аспарухов, който има 18.4% от гласовете, сочат данните на “Алфа рисърч”. Мартин Заимов е трети 15.1%.

Разликата между левия и десния претендент обаче е малка и има известна вероятност за обръщане на резултата, ако електоратът на СДС и ДСБ се мобилизира.

Според директора на “Алфа рисърч” изненада може да има, ако избирателната активност в София се окаже по-малка от 40-45%. Според изследването сега 43.2% от софиянци отговарят, че са решили да гласуват, 8.8% се колебаят, а 48% казват, че няма да отидат до урните.

Агенцията прогнозира, че пет партии ще успеят да вкарат съветници в новия Столичен общински съвет -  ГЕРБ, БСП, СДС/ДСБ, "Атака" и НДСВ. ГЕРБ ще спечели най-много места в 61-членния съвет, но няма да има мнозинство.

Според МБМД на тези избори ГЕРБ ще утвърди политическото си лидерство в национален мащаб, а БСП ще запази второто място от евровота. Като трета политическа сила се очертават гражданските и бизнес сдруженията.

На въпрос в анкетата "на кмет от коя политическа сила бихте се доверили", 17 процента са дали гласа си за ГЕРБ, 14 на сто за БСП, 4 процента за "Атака", 3 процента за ДПС, НДСВ събира 2 на сто. Двайсет на сто са посочили, че ще гласуват за кандидат, който им харесва, независимо от партийната му принадлежност. Според МБМД негативната тенденция с купуването на гласове се разпростира не само върху ромския електорат, но и спрямо социално слаби българи.

Споделяне

Още от България