Инцидент с български военен в Сараево

Български военнослужещ e пострадал в база "Бутмир" в Сараево, съобщиха в понеделник от пресцентъра на Министерството на обраната. При приемане на дежурство в неделя в базата шофьорът на бойно-разузнавателна машина - редник Тодор Петров Ванов и механик-регулировчик Емил Валентинов Василев не са успели  да включат двигателя на машината. Двамата са от четвърта лекопехотна рота, участваща в мисията на EUFOR в Босна и Херцеговина.

При повторен нерегламентиран опит за включване на двигателя на машината, се е възпламенила горивна смес в пластмасова бутилка. За да предотврати избухването на пожар, сержант Василев е изхвърлил запалената бутилка през отворения люк, при което е облял редник Ванов с горяща горивна смес, пише в съобщението на военното министерство.

На пострадалия е оказана първа помощ в медицинския пункт на базата и след това е транспортиран до Университетска болница в Сараево. Редник Ванов е приет за лечение с изгаряне втора степен в областта на лицето и лявата ръка без опасност за живота. В понеделник състоянието на редника е стабилно, оставен е за наблюдение и лечение в Университетската болница.

Случаят се разследва от службите към МО.

Споделяне

Още от България