Инцидентът в българския батальон в Ирак станал зарази алкохол

Инцидентът, при който на 22 август беше простреляна редник Павлина Ламбева от българския батальон в Ирак, е станал след употреба на алкохол, предаде Дарик радио, позовавайки се на информация от Министерство на отбраната. Задача на служителите на Военна полиция и Военно контраразузнаване е да открият по какъв начин алкохолът е бил внесен на територията на лагера в Кербала. Тримата отзовани от Ирак са началникът на медицинската служба на батальон подполковник Бисер Покалски, редник Ламбева и прострелялата я сержантка са върнати в България още на 18 септември, а не както съобщиха от МО - на следващия ден с полет в 7.32 сутринта. Преди няколко дни министър Свинаров обясни, че тримата бойци са отзовани заради провинения, несъвместими с продължаване изпълнението на задълженията им в контингента.

От завръщането им в страната военните се намират под карантина в инфекциозното отделение на Медицинска академия, където се охраняват от военни полицаи.

Вчера говорителят на многонационалната дивизия под полско командване Анджей Виатровски обяви, че петима полски войници в Ирак, които са нарушили дисциплината като са пили алкохол, ще бъдат върнати в родина им.

"Един от петимата войници, които ще бъдат експулсирани в Полша, дори се опитвал да продава незаконно алкохол. На друг от войниците му откраднали пистолета", уточнил говорителят в предаване на полската обществена телевизия.

Това е вторият случай на експулсиране на полски войници поради злоупотреба с алкохол, отбелязва АФП. В края на август трима полски войници, които карали камион в пияно състояние, предизвикали пътнотранспортно произшествие.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: