Инцидентът в Челопечене е уникален по рода си в НАТО

Инцидентът в Челопечене е уникален по рода си в НАТО

Избухването на военния склад в столичния квартал Челопечене е единствен по рода си в рамките на НАТО. Това се казва в обширно проучване на Държавния департамент на САЩ на тема "Увеличаващият се хуманитарен проблем, създаден от остарели боеприпаси и лошата поддръжка на складовете за тяхното съхранение".

Серия от взривове на стари муниции стана на 3 юли в складова база на Челопечене и по чудо не взе жертви. Разследването все още продължава, а пораженията на околните селища и реколтата на стопаните е в процес на компенсиране.

В анализа на военните експерти към американското правителство се казва, че последните взривове през 2008 година в Албания, Узбекистан и България са показали, че проблемът със съхранението на остарели муниции се е задълбочил след края на Студената война. Изводът след тези инциденти е, че остарелите боеприпаси се съхраняват в складове, които са слабо охранявани и лошо поддържане.

Лошото съхранение на експлозиви, което е довело до мащабни инциденти, освен в България се е случвало още в държави като Албания, Украйна, Колумбия, Узбекистан, Сирия, Конго, Судан, Сърбия, Афганистан, Русия, Украйна, Еквадор, Перу, Мозамбик, Афганистан, Тайланд, Нигерия, Индия, Казахстан, Виетнам, Нова Гвинея, Бразилия, Йемен, Ирак.

Това е пълният списък на страните, в които е имало подобни инциденти от 1995 година досега. Прави впечатление, че повечето от тях традиционно поддържат значителни нива на корупция и организирана престъпност, което води и до изключително слаб контрол върху чувствителни държавни дейности, се казва в проучването.

При избухването на складовете в Челопечене от военното министерство направиха всичко възможно, за да обяснят как случващото се е едва ли не най-естественото нещо на света. Анализът на Държавния департамент показва, че в рамките на НАТО подобни случаи няма. От него става ясно още, че веднага след инцидента край София, американското правителство е предложило помощ за справяне със ситуацията, която е била приета.

Безспорен рекордьор за последните 13 години е афганистанската армия, която е допуснала 7 експлозии във военни складове. Близо до това "постижение" се намира Индия, на чиято територия са се взривили пет склада. С по два инцидента са Русия, Украйна, Албания, Конго, Тайланд и Еквадор.

Най-смъртоносният единичен инцидент е станал в Нигерия. При взрив на склад в центъра на град Лагос загиват 1100 души.

Основното опасение на САЩ е, че в световен мащаб този тип военни складове ще стават още по-голям проблем за цивилното население. Рискът от нови големи инциденти е голям, а жертвите на годишна база могат да надвишат жертвите от останалите от войните мини и експлозиви, се казва още в проучването.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?