Инцидентите в армията са се увеличили през 2006 г., отчете Генщабът

Инцидентите в армията са се увеличили през 2006 г., отчете Генщабът
Дисциплината  в Българската армия през 2006 г. е била задоволителна, но са регистрирани 743 инцидента, което е повече от предишните години. Такъв извод направи в понеделник в доклад началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков. Това стана на разширеното заседание на Военния съвет с участието на президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов и на министъра на отбраната Веселин Близнаков във военно-учебния комплекс “Чаралица”.

Най-висок е процентът на катастрофите – 339, които са станали при или във връзка с изпълнението на служебни задачи. При катастрофите има и два смъртни случаи. Един офицер е починал на работното си място по здравословни причини, а един войник се е самоубил на пост заради семейни причини, се посочва в доклада.

Продължава да е висок и делът на катастрофите извън работно време. И през тази година ще се удвои контролът върху дисциплината в армията, но усилията ще бъдат съсредоточени върху учебния процес във войската, професионализацията, усвояването на модернизираната техника и участието в мироопазващи мисии зад граница.

МО внася до дни предложение за удължаване на мисията ни в Ирак

До края на седмицата ще внеса в Министерския съвет предложение за продължаване на участието на българския контингент в мисията по охраната на бежанския лагер “Ашраф” в Ирак, съобщи в понеделник министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Началникът на Генщаба ген. Златан Стойков уточни, че след като бъдат приети политическите решения за продължаването на участието ни в Ирак и увеличаването на бройката наши военнослужещи в Афганистан, общият брой на военнослужещите ни в мисии зад граница ще бъде 660 души.

Ген. Златан Стойков посочи като приоритетни проекти модернизацията на Българската армия – проектите за превъоръжаване с нова колесна техника, придобиването на нови вертолети, модернизация на старите, както и закупуването на нови транспортни самолети.

През миналата година в Българската армия са приети 2 227 професионални войници, приключил е изцяло процесът във флота. В мисии зад граница са участвали 1 128 военнослужещи.

Изводът на военното ръководство е, че армията успешно изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в НАТО.

На пресконференция след заседанието министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че трябва да се затегне дисциплината в армейските поделения. За целта Министерството на отбраната и Генералния щаб ще бъдат безкомпромисни. Ще бъдат засилени проверките на служба “Сигурност, военна полиция и ВКР”, инспектората към министъра на отбраната и службата за вътрешен одит.

Началникът на Генщаба ген. Златан Стойков уточни, че на заседанието са били отчетени като най-големи нарушения на дисциплината нарушенията извън работното място, кражби, превишаване на служебните правомощия.

Наблюдава се и занижаване на личните достойнства на военнослужещите в някои поделения, както и влошена организация. Имало и случаи на употреба на алкохол.

Министър Близнаков уточни, че не можело да се говори за безстопанственост в армията. В тази връзка той каза, че във връзка с преминаването към пълна професионализация на армията ни, ще се търси и охрана на поделенията от външни фирми.

Споделяне

Още от България