Инвалидните пенсии ще се ревизират без извънредно преосвидетелстване

До 20% от ТЕЛК решенията подлежат на ревизия, но това ще става поетапно

Инвалидните пенсии ще се ревизират без извънредно преосвидетелстване

Ревизията на инвалидните пенсии ще става поетапно, без хората да са принудени да ходят извънредно на ТЕЛК, като на ново освидетелстване ще подлежат само тези, чиято оценка на работоспособността изтича. В същото време новата власт ще разчита прехвърлянето на експертизата на работоспособността в НОИ да повиши контрола и да освободи финансов ресурс за индексирането на всички пенсии. Това стана ясно обясненията на бившите министри на ГЕРБ Владислав Горанов и Цветан Цветанов в петък.

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който вероятно ще заеме същия пост и в новото правителство, обясни, че ще има ревизия и по-строг контрол върху документите за ТЕЛК.

До 20% от ТЕЛК решенията подлежат на ревизия

Той коментира пред Нова телевизия, че 10-20% от всички издадени документи подлежат на по-внимателно ревизиране.

"Напълно е възможно от тях да се освободят средства, които да се ползват за вдигане на минималната пенсия. В никакъв случай обаче инвалидите няма да са задължени да ходят извънредно на ТЕЛК. На ново решение ще подлежат само онези от тях, чиито документи изтичат като срок на годност. Очевидно е, че няма как да порасне нов крайник на човек, ако го е загубил", обясни Горанов.

Цветанов: Нереалистично е 15% от населението да е с ТЕЛК

Същевременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза пред бТВ, че всеки седми човек у нас или 15% от населението е с ТЕЛК, т.е. решение на трудово- експертна лекарска комисия (ТЕЛK) за признаване на намалена работоспособност и вървящото с това обезщетение, което е нереалистично.

От тези 1.7 млрд. лв., които отиват за инвалидни пенсии, можем да търсим резерв от 500 – 600 млн. лв., които да бъдат достатъчни за индексиране на пенсиите, коментира Цветанов.

”През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1.6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 000, което означава 15 % от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0.8 – 1.5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК към Националния осигурителен институт – за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток”, обясни Цветанов.

”Търсим резерв, с който може да индексираме пенсиите, защото знаем, че сегашното решение е несправедливо спрямо пенсионерите, които вземат над 200 лв.”, посочи Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?