"Инвестбанк" избрана за купувач на банка "Виктория"

Очаква се договорът за продажбата да се подпише скоро

"Инвестбанк" избрана за купувач на банка "Виктория"

Банката, която показа най-сериозни проблеми при стрес теста на системата, е избрана за купувач на Търговска банка "Виктория". Офертата на "Инвестбанк" на Петя Славова е предпочетена пред тази на Българо-американска кредитна банка на Цветелина Бориславова и одобрена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщава "24 часа".

"Инвестбанк" и БАКБ бяха финалисти при поредния опит за продажба на "Виктория", която е собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка. Преди около месец БНБ даде предварително одобрение и на двамата кандидати. Крайният купувач е избран от синдиците на КТБ и одобрен от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който следи работата на синдиците. Новият собственик трябва да бъде одобрен и от БНБ.

Синдиците на КТБ нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за избора на "Инвестбанк". Обясниха, че официална информация ще има, след като бъде подписан договорът за продажба. Очаквало се това да стане скоро. Крайният срок е 7 април.

Официална информация няма и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Купувачът

След финализирането на сделката "Инвестбанк" трябва да придобие 100% от капитала на "Виктория" - 31.6 млн. лева, и депозит на КТБ за около 85 млн. лв.

"Виктория" е на загуба, която според последната информация на БНБ е над 5 млн. лева за година.

Според информацията в "24 часа" "Инвестбанк" е била избрана за купувач, след като е предложила подобрена оферта, докато БАКБ се е отказала да наддава на всяка цена. По последна информация купувачът иска да консолидира двете банки, а не да остави "Виктория" като самостоятелна банка.

"Инвестбанк" е банката, която се представи най-зле на стрес теста на банковата система през 2016 г. Тогава се оказа, че тя има недостиг на капитал. В края на април миналата година оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери. Според последната информация на БНБ собственият ѝ капитал е 181.75 млн. лева, а годишният ѝ резултат е печалба от 229 000 лева.

Пореден опит

БАКБ и "Инвестбанк" участваха и в предишната процедура за продажбата на Виктория. Тази банка, която КТБ придоби малко преди да бъде затворена, така и не успя да предизвика сериозен международен инвеститорски интерес.

Тогава "Инвестбанк" не подаде обвързваща оферта и отпадна на полуфинала. БАКБ стигна до финала, но тогава за купувач беше предпочетена банката на Фуат Гювен Д Банк. БНБ обаче не даде разрешение за придобиването, тъй като избраният купувач искаше да запази Виктория като отделна институция, което според банковия регулатор не е устойчиво, ще изисква постоянна подкрепа от Д Банк и може да потопи собственик си.

При последния търг за Виктория интерес имаше и дружеството на Васил Божков "Вабо Интернал", но то не подаде обвързваща оферта. Консорциум от няколко австрийски компании - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance, също беше сред кандидатите, но се отказа на начален етап. Eдна от компаниите - Kerbler Holding, преди участваше в консорциум с "Лев инс", но не бе допусната до финала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?