Инвестбанк отрече да носи отговорност за разследваните милиони от Венецуела

Банката призна, че парите са минали през нея, но не били от петролната компания на режима на Мадуро

Инвестбанк отрече да носи отговорност за разследваните милиони от Венецуела

Инвестбанк отрече да носи отговорност за евентуални нередности около паричните преводи от Венецуела, които са обект на разследване за пране на пари от страна на венецуелския диктатор Мадуро. Банката е извършила напълно законно превода на средствата от Венецуела, пише в нейно изявление, разпространено в четвъртък до медиите.

Преди ден след изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на спецслужбите в парламента се разбра, че държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA) е превела 60 милиона евро по доверителна сметка на български адвокат в българска банка.

Неофициално бе съобщено, че парите са засечени по сметка в Инвестбанк. Главният прокурор Сотир Цацаров не назова името на финансовата институция, но изрично подчерта, че няма подозрения върху банката, защото сметката е открита по законен път. Въпреки това в нея тече проверка на ДАНС.

"Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC (службата на САЩ по икономическите и търговски санкции, б. р.)", посочва Инвестбанк.

Банката уточнява, че "няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки". "Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки", допълват от финансовата институция.

Тя разясни още, че входящите и изходящите преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ, включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти са правили задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведените международни санкции.

Трезорът на Петя Славова твърди, че извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които финансовата институция има представени товарителници. В сряда и председателят на комисията за контрол на службите в парламента – Димитър Лазаров от ГЕРБ, също каза, че основанието за превода е било купуване на храна за хуманитарни нужди.

"Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви", пише още в изявлението на Инвестбанк.

Финансовата институция обръща внимание, че основната отговорност за доверителните сметки е на адвокатите. "Адвокатите и адвокатските дружества откриват клиентски доверителни специални сметки по чл. 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното управление адвокатите и/или адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), тъй като те са задължени лица по чл. 4, т. 15 от него и са длъжни да прилагат всички мерки, описани в закона", подчертават от банката.

По неофициална информация на сайта "Биволъ" доверителната сметка, в която са отишли парите, е открита от адвокат Цветан Цанев, но до момента той не е дал изявление във връзка със замесване на името му в скандала. В сряда Mediapool се свърза с кантората на юриста, но оттам казаха, че той отсъства.

"Инвестбанк АД винаги е оказвала, оказва и ще оказва пълно съдействие на компетентните правоохранителни органи при изпълнение техните отговорности", завършва изявлението на финансовата институция по повод текущото разследване и проверката на ДАНС.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?