Инвеститор предупреждава за по-слаба възвращаемост от вложения в български имоти

Общата годишна възвръщаемост от инвестициите в български недвижими имоти се е понижила до 44 от 104% преди три месеца Това е записано в доклад на компанията за недвижими имоти Асетс (Assetz), предаде БТА в четвъртък, като цитира Ройтерс.

Инвеститорите в недвижими имоти в България трябва да внимават със спирането на пазарния растеж и засилването на конкуренцията на пазара за отдаване под наем. Същевременно перспективите за инвестиции във Франция и Полша са все още добри, пише в доклада.

Годишното увеличение на цените на жилищата се е забавило до 17,8% от 36%, като в района на Банско цените са се понижили с 2,1%.

Цените на недвижимите имоти в България са се увеличили едва с 1,6% през второто тримесечие на фона на свръхпредлагането на инвестиции в недвижими имоти, които изостриха конкуренцията в наемите, продължава докладът.

Според Стюарт Ло, управляващ директор на Асетс, "това е интересен момент за много пазари на недвижими имоти в чужбина". “България е изправена пред период на приспособяване след огромните първоначални чуждестранни инвестиции. Докато дългосрочните инвеститори ще печелят през следващите пет до десет години, тъй като ниските цени ще продължават да привличат купувачите на ваканционни къщи, то не се очаква повишаване на възвръщаемостта”, казва директорът на компанията.

Свръхпредлагането на имоти под наем се утежнява допълнително от случаите на нечестни практики от страна на местни агенции за управление на имотите, които отдават жилищата под наем, но задържат плащанията в брой, отбелязва Ло.

 

Темпът на нарастване на цените на къщите в САЩ също се е забавил - до 10% годишно, като се очаква тенденцията да продължи и в бъдеще, пише още в анализа на Асетс.  

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?