Инвеститор прогнозира изчезване на еврото след 20 години

Известният инвеститор Джим Роджърс, който през деветдесетте години на миналия век заедно с Джордж Сорос създаде хедж фонда "Квантум", отправи поредното си остро изказване срещу водещата световна валута долара, предадоха агенциите в понеделник. След като преди седмица той предупреди пазарните участници, че в САЩ се печатат пари и доларът ще бъде доста нестабилен, а бъдещето на Лондон като финансов център е под въпрос заради финансовата криза и изчерпването на петрола от Северно море, сега специалистът се произнесе, че еврото едва ли ще съществува след двайсетина години.

Според Джим Роджърс въпреки неясните перспективи пред еврото, Великобритания страд от това, че не е влязла в еврозоната. "Отсъствието ѝ там е недостатък", е заявил специалистът пред британския многотиражен безплатен вестник "Метро".

При положение че не е част от еврозоната, за Великобритания става по-скъпо и неудобно да прави бизнес с останалия свят. "Аз обаче не съм сигурен, че еврото ще издържи още 20 години", смята Роджърс. При такъв сценарий италианците и германците щели "да изпаднат в хаос, защото не разполагат с план "Б".

За същия двайсетгодишен период Роджърс предполага, че Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света.

Великобритания е изключително задлъжняла нация. Правителството харчи огромна част от бюджета да подкрепя банки, които трябваше да бъдат оставени да фалират, заявява Роджърс. "Ако бях английски данъкоплатец, щях да съм бесен", допълни той.

Роджърс се отказа да предсказва края на икономическите проблеми. "Определено не сме излезли от това, което се случва, а то ще става по-лошо", каза Роджърс.

За тези, които се тревожат за бъдещето, Роджърс каза: "Ако говорите китайски, заминавайте за Китай. Или се пробвайте в земеделието. За този отрасъл съм най-оптимистичен. Ако не искате да се занимавате със селско стопанство, насочете се към суровини или природни ресурси."

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?